Sezona je sunčanja, zato pazite šta jedete i pijete: Ovo su namirnice za glatku i preplanulu kožu

Ovo su namirnice pomoću kojih ćete učiniti svoju kožu glatkom i lijepom preko ljeta, zaštititi od negativnog utjecaja sunčanja, te što duže zadržati preplanuli ten

Sezona je sunčanja i svi žele nabaciti barem malo boje na svoju kožu, pri tome da im ona bude i dalje lijepa. Ovo su namirnice pomoću kojih ćete učiniti svoju kožu glatkom i lijepom preko ljeta, zaštititi je od negativnog utjecaja sunčanja, te što duže zadržati preplanuli ten.

Kokosovo ulje

Miris kokosa asocira na ljeto prvenstveno zbog toga što je čest sastojak krema za sunčanje, jer štiti kožu i kosu od jakog sunca i vjetra. Kokosovo ulje ima rashlađujuća svojstva, bogato je vitaminima E i K i koži vraća vitalnost. Snažan je antioksidans i usporava proces starenja. Preporučuje se u organizam unositi dvije do četiri kašike ovog ulja, bilo na kožu ili u hrani.

Đumbir

Nakon samo nekoliko sedmica korištenja đumbira, on će umanjiti oštećenost kože koje je uzrokovalo prekomjerno izlaganje suncu. Također će zagladiti i bore, a njegovo umirujuće djelovanje pogodno je za sve tipove kože.

Crveno voće i povrće

Mrkva, crvene jabuke i bobičasto voće bogati su karotenoidima koji su, uz melanin, zaslužni za tamnjenje kože. Mrkva će vašoj koži osigurati lijepu boju, ali i svilenkasti osjećaj. Jabuka i bobičasto voće bogati su vitaminom C, koji je važan za proizvodnju kolagena. Crvena paprika bogata je vitaminom A, a paradajz likopenom – zaštitnikom od UV zraka. Detoksikaciji i hidratizaciji kože doprinijet će i cvekla.

Sjemenke

Omega-3 masne kiseline, minerali i vitamini koje sadrže sjemenke lana, suncokreta i chia sjemenke pomoći će vašoj koži u borbi protiv starenja.

Voda

Redovno pijte vodu, posebno za vrijeme sunčanja, kako bi se vaša koža mogla vlažiti i ostati elastična. Izbjegavajte alkoholna pića, jer alkohol dodatno dehidrira.

(Faktor.ba)

Related posts