Šepić traži veća izdvajanja Vlade FBiH za ceste u USK

Priča o izgradnji autoputa na Koridoru 5 C i mreže magistralnih u BiH je stara oko 20 godina. Tako je i sa izgradnjom brze ceste Bihać – Sarajevo. Uvijek se pred izbore posebno otvori ova tema i najave ‘veliki i skori’ radovi ovih puteva. I nažalost, isti politički lideri koji odlučuju, najvećim dijelom, su ti koji i ove godine to najavljuju i daju obećanja o skorom završetku.

Jedan od realnih i mogućih načina finansiranja gradnje autoputa na Koridoru 5 C je povećanje akcize na gorivo što znači poskupljenje goriva za građane u BiH. Tu odluku trebaju da donesu poslanici u Parlamentu BiH, a lideri SDA, SBB i HDZ su usaglasili ovaj pristup. To znači da će i građani USK, iako preko njih ne ide autoput plaćati ovu veću cijenu.

Odgovarajući na pitanja putem Live FB razgovora, jednom od učesnika sa prostora USK, šta me može uraditi za ovaj kraj u procesu izgradnje puteva, kad autoput ne prelazi preko Krajine, poslanik u Parlamentu BiH Senad Šepić je po ovom pitanju odgovorio:

”Izgradnja autoputa 5 C je važna za sve nas u BiH, i spreman sam je podržati, ali imam i zahtjev Vladi Federacije i političkim liderima koji odlučuju o investicijama i ulaganjima za izgradnju magistralnih, regionalnih i brzih cesta da prioritet i veći iznos iz sredstava Federalne direkcije za ceste osiguraju za izgradnju cesta u USK, jer je taj dio potpuno odsječen i nema vezu sa autoputem. Jedno su sredstva iz povećanja akciza za gorivo i ona će biti trošena za nastavak izgradnje autoputa, ali druga su iz redovnih planiranja i fondova Direkcije za ceste FBiH i odatle se mora obavezno planirati značajnije veća ulaganja i prioritet za Krajinu i taj prijedlog sam uputio Vladi FBiH. To oni koji odlučuju moraju imati na umu i jasno utvrditi, a tako bismo popravljali debalans u ulaganjima u odnosu na USK. Pozivam da svi naši predstavnici na svim nivoima kao i općinske i kantonalne vlasti budu jedinstvene u ovom pristupu, jer je ovo najmanje što naš kraj i naš narod zaslužuje i šta aktuelna vlast mora osigurati.” – izjavio je predlagač Senad Šepić.

Nadamo se da će ovaj apel i pristup čuti i prihvatiti svi ostali predstavnici Krajine, posebno oni u Parlamentu Federacije gdje su ovo direktne nadležnosti i da ćemo poskupljenja cijena za gorivo koja su politički lideri utvrdili za finansiranje autoputa, mi u Krajini dobiti veći dio sredstava iz Federalne direkcije za ceste, za izgradnju naše putne infrastrukture magistralnih cesta i brze prema Sarajevu.

Related posts