Senad Bratić: Incijativa PDP-a za moju smjenu je udar na Bošnjake u RS-u

Klub poslanika PDP-a u NSRS-u podnio je zvaničnu inicijativu za smjenu Bratića kao odgovor na najavu SDA da će pred Ustavnim sudom BiH tražiti osporavanje imena Republike Srpske. Sjednica NSRS-a na kojoj bi se o ovome trebalo odlučivati zakazana je za danas.

“Mene je to neprijatno iznenadilo. Ovo što je pokrenuo PDP ja ne razumijem. Da su bolje razmislili ne bi se odlučili na ovaj presedan da udare na predstavnika konstitutivnih naroda koji je izabran voljom građana po poslovniku i koji godinama potvrđuje da ovaj parlament ima svoje mjesto u demokratiji”, rekao nam je Bratić.

Potcrtava da je ovo poruka da se “mora šutjeti i govoriti samo što misle pripadnici onih drugih koji su trenutno većina u entitetu Republika Srpska”.

“PDP se zalaže za vladavinu prava, poštivanje Ustava i jednakopravnosti naroda. Kada bi malo bolje razmislili vidjeli bi da čine presedan. Ovo mi je treći mandat i ja ovaj posao obavljam u skladu s poslovnikom i zakonima. Trudim se da radim na tome da se popravi međunacionalni dijalog i da se čuva nivo u NSRS-u”, poručio je Bratić.

U zvaničnom aktu koji je podnio šef Kluba PDP-a Perica Bundalo stoji da je legitimno pravo zastupnika da podnesu zahtjev za smjenu Bratića koji je izabran glasovima svih zastupnika NSRS-a.

“Na ovaj način šaljemo jasnu poruku da oni koji pripadaju strankama koje urušavaju RS, zvanično najavljuju mogućnost promjene naziva RS, ne mogu biti u rukovodstvu najvišeg zakonodavnog tijela RS”, navodi se u obrazloženju.

Related posts