Šeici dolaze u BiH ulagati u biznis s naftom?

I prošlu godinu ruska Optima grupa Banja Luka, pod čijim okriljem posluje privatizirana naftna industrija Republike Srpske, ostvarila je “debeli” minus u svom poslovanju od čak 137,6 milion maraka, prenosi poslovni portal Capital.ba.

Ukupan prihod Optima grupe, koja je u vlasništvu ruskog Njeftegazinkora, u prošloj godini bio je blizu 755 miliona KM i smanjen je za oko 250 miliona KM u odnosu na 2014. godinu.

Samo u posljednjih pet godina Optima grupa, preko koje ide sva nabava i plasman nafte i ostalih proizvoda iz Rafinerije nafte Brod, Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi Petrol, ostvarila je gubitak od 878,3 miliona KM, iako je u istom razdoblju imala prihod od čak 5,7 milijardi maraka.

Optima grupa bavi se veleprodajom naftnih prerađevina proizvedenih u Rafineriji nafte Brod i ulja i maziva proizvedenih u Rafineriji ulja Modriča, dok maloprodaju naftnih prerađevina, ulja i maziva ostvaruje maloprodajnom mrežom Nestro Petrol u 84 benzinske pumpe i 11 novih benzinskih pumpi na teritoriju Federacije BiH.

Nezadovoljni ruski vlasnici već nekoliko mjeseci pokušavaju naći rješenje za smanjenje gubitaka. Kao jedna od mogućnosti za izlaz iz gubitka spominjala se prodaja Rafinerije i firme kuvajtskim firmama. Kuvajtski šeici planiraju od Rusa preuzeti Rafineriju nafte Brod u Bosanskom Brodu, informacija je koju je prenio ATV pozivajući se na izvore bliske diplomatskom predstavništvu BiH u Kuvajtu.

“Sljedećih dana imat ćemo sastanke s predstavnicima Optima grupe i cijelog tog naftnog sektora u Republici Srpskoj te ću iskoristiti priliku kako bih govorio o toj temi i o takvoj ideji koja se javila iz Kuvajta”, rekao je Petar Đokić, ministar industrije u Vladi Republike Srpske.

Naime, u Kuvajtu se s velikom pozornošću prate sve glasnije priče o povlačenju Rusa iz naftnog sektora RS-a, koji navodno odlaze zbog neisplativosti posla s Rafinerijom, ali i gubitaka koji se gomilaju iz godine u godinu.

No, do te poslovne akvizicije od bogatih Kuvajćana još nije došlo iako se s njom barata već gotovo pola godine.

Related posts