Šef narko-kartela likvidirao saradnike iz Srbije jer su pali s kokainom

Peruanska policija ispituje da li je uhapšeni Zoran Jakšić (57), vođa kriminalne grupe “Amerika”, naručio surove likvidacije dvojice Srba u toj državi.

Mediji u Limi navode da inspektori sumnjaju da je Jakšića, koji je uhapšen prije dvije sedmice u pokušaju da s lažnim dokumentima pređe iz Perua u Ekvador, dao odobrenje kolumbijskim i peruanskim narko-kartelima za ubistvo Gorana Stavrića (41), zvanog Kljuki, i Marka Mitića (30) u ljeto 2014.

Nakon hapšenja grupa koje su ih likvidirale, saopšteno je da su motiv bile sumnje kartela da su krivi za padanje, odnosno zaplijenu velikih pošiljki kokaina.

Njihova ubistva trebalo je da budu upozorenje ostalim članovima kartela šta im se može desiti ako pokušaju da prevare Jakšića, ali je tim likvidacijama pokazao da nema saosjećanja ni prema sunarodnicima.

Obje likvidacije podsjećale su na beskrupulozna ubistva kojima je klan “Amerika” kažnjavao svoje protivnike, posebno u Beogradu 90-ih godina prošlog vijeka.

Tijela Gorana Stavrića i Marka Mitića nađena su u roku od mjesec na teritoriji Perua, a policija te južnoameričke zemlje od početka je tvrdila da su njihove likvidacije povezane s krijumčarenjem kokaina, tačnije sa zaplijenama velikih pošiljki. Obojica su iz Srbije, u Južnoj Americi našla su utočište bježeći od zatvora u Srbiji, gdje je trebalo da robijaju zbog ubistava.

Stavrić je ubijen 6. jula ispred restorana “Mekdonalds” na periferiji Lime, a zbog tog zločina uhapšena su dvojica Bolivijaca. On je navodno napravio dug od 200.000 dolara, kada je pošiljka za koju je bio zadužen otkrivena i zaplijenjena, zbog čega je kažnjen. Egzekutori su mjesecima planirali zločin, a Stavrić je bio pod neprekidnom prismotrom. Čekao se pogodan trenutak za likvidaciju. Konačno, 6. jula su ga upucali pred brojnim svjedocima. Pobjegli su pješice, ali ih je pomoću snimaka sigurnosnih kamera policija ubrzo identifikovala i uhapsila.

Samo nekoliko dana poslije tog zločina, u peruanskoj oblasti San Martin de Pores nađen je mrtav Marko Mitić (30), koji je otet 15. aprila u San Migelu.
Prethodno su otmičari od njegovog brata Ivana tražili milion dolara za njegovo puštanje, međutim, iako je brat pokušao da stupi u kontakt s njima i plati sumu, Marka su likvidirali. Mediji u Limi su odmah objavili da iza te likvidacije stoji međunarodni narko-kartel sastavljen od dilera iz Kolumbije i Perua.

Mitić je iz Srbije pobjegao 2003, nakon što je u Požarevcu nožem usmrtio Ivana Stoiljkovića (24). Prije dvije godine uhapšen je u Peruu s tri kilograma droge.

Related posts