SDP u Krajini pregovara sa svima

Iz A SDA već su u dva navrata tražili ostavku premijera Rošića, a sada je glavno pitanje ko će podržati budžet.

S obzirom na to da Unsko-sanski kanton budžetske korisnike isplaćuje temeljem odluke o privremenom finansiranju, koja važi do kraja marta, Vlada mora što hitnije donijeti budžet.

Nezadovoljnih već ima, Sindikat ljekara zakazao je sjednicu za sutra na kojoj će, ukoliko se ne usvoji nova satnica koju predlažu te ako Vlada ne da saglasnost na prečišćeni tekst granskog kolektivnog ugovora, ljekari će stupiti u generalni štrajk.

– Važeća satnica iz prošle godine je 2, a mi tražimo minimum 2,35 KM i da sve bude usaglašeno sa Zakonom o radu. Vlada ima sjednicu u petak, pa ćemo poslije toga i mi znati idemo li u štrajk, kazao nam je Mirsad Muhamedagić iz Sindikata ljekara.

Prosvjeta, koja je već jednom odbila sporazum sa premijerom Huseinom Rošićem, nada se potpisivanju novog sporazuma.

– Najviše se nadamo kolektivnom ugovoru, pošto ga nemamo, a tražimo i zaostale isplate za prevoz iz cijele protekle godine, naknade za vanredne ispite, za teže bolesti, umrline…, kazao nam je Samir Fajić iz Sindikata srednjeg obrazovanja.

Upravo zbog kašnjenja potpisivanja ugovora, nacrt budžeta za 2017. godinu bio je na sjednici Vlade, ali je vraćen na doradu. Sindikati su dobili uvjeravanja od premijera da će ugovor biti potpisan.

Međutim, sve to neće biti lako ugraditi u budžet. Vlada više nema većine u Skupštini, a da bi pridobila neke od stranaka ili poslanika na svoju stranu, morat će i njihove primjedbe na budžet uvrstiti, kako bi on bio usvojen.

Podsjećamo, podršku Vladi čine krnji klubovi SDA, SBB-a, DF-a i laburista. Nezvanično saznajemo da se vode pregovori sa klubom poslanika SDP-a da bi se budžet usvojio, ali se vode pregovori i na drugoj strani između opozicionih A SDA, DNZ-a i SDP-a. To praktično znači da bi padom budžeta mogla uslijediti i još jedna, peta po redu u ovom mandatu, rekonstrukcija Vlade.

Nezvanično saznajemo da je SDP-u bliža varijanta da kao peta stranka uđe u većinu, čime bi donijela stabilnost Kantonu, kao što su to već činili u prethodnom periodu – 100 prvih dana rada manjinske Vlade.  – piše oslobodjenje.

Related posts