SBB: Nedopustivo je da se Vlada i komesar HNK izdignu iznad odluka institucija BiH

SBB smatra nedopustivim da se Kantonalna vlada, premijer i komesar policije HNK izdignu iznad odluka institucija Bosne i Hercegovine po pitanju smještaja ilegalnih migranata, navedeno je u saopćenju Saveza za bolju budućnost.

Dalje navode da sprečavanje provođenja odluka najviših državnih organa, osim humanitarnog aspekta po migrante, može imati nesagledive posljedice po ustavni i pravni poredak u Bosni i Hercegovini.

“Ovakvim skandaloznim djelovanjem institucije nižih organa vlasti onemogućavaju efektivno djelovanje na narastajuću humanitarnu krizu sa sve većim brojem nezbrinutih migranata, što može ugroziti sigurnost građana te napraviti brojne druge štete državi. S obzirom na konfuzne informacije o ulozi Vlade HNK u navedenim postupcima, a pošto SBB nema svoje ministre u toj vladi, pozivamo ministre iz SDA da hitno traže zasjedanje Vlade i poništavanje svih odluka i mjera koje su u suprotnosti s odlukama viših organa vlasti. U suprotnom, bit će saučesnici u širenju anarhije, antidržavnom djelovanju i rušenju autoriteta vrhovnih državnih institucija”, saopćeno je iz press centra SBB-a.

Na kraju su zaključili da je moralno, politički i državnički nedopustivo da se izbjeglički problem tretira kao isključivo navodna vjerska obaveza Bošnjaka, što se manifestira danas, ali i u šokantnim izjavama Milorada Dodika da migranti neće biti primljeni na području Republike Srpske.

Related posts