Saznajte po jednu neobičnu činjenicu o svakoj državi na svijetu

Jeste li znali da je najistočnija tačka Kanade bliža BiH nego li Vancouveru na zapadnoj obali države?

Informacije poput ove ekipa iz YouTube kanala Wendover Productions skupila je u dva videa koji ističu po jednu neobičnu i zanimljivu stvar vezanu uz svaku od 196 država svijeta. I pritom nisu išli neki geografskim ili abecednim redom nego su države povezivali prema njihovim sličnostima ili neočekivanim vezama, prenosi Jutarnji list.

Naravno, dva videa u zajedničkom trajanju od skoro pola sata pršte zanimljivim informacijama, a mi ćemo izdvojiti samo neke od njih.

Na primjer, kad god prijeđete malu granici između Kine i Afganistana vremenska zona se promijeni za čak tri i pol sata. Nedaleko od Afganistana, sve rijeke u Uzbekistanu završavaju u endoreičkim bazenima, gdje u konačnici isparavaju. Također, naziv svake susjedne države Uzbekistana završava sufiksom “stan”.

Kao i Uzbekistan, Lihtenštajn je država bez izlaza na more koje je pritom i okružena državama bez izlaza na more, a specifična je po svojoj neutralnosti. U zadnjem sukobu u kojem su sudjelovali, davne 1886. godine, svih 80 njihovih vojnika vratilo se živo i zdravo, a sa sobom su doveli i svojeg “novog italijanskog prijatelja”.

Lihtenštajnu susjedna Švicarska, također poznata po neutralnosti, je pak toliko paranoična u vezi rata da u slučaju invazije mogu raznijeti čak 3000 različitih ulaza u državu. U njima susjednoj Njemačkoj pak nije ilegalan pokušaj bijega iz zatvora jer kako kažu “to je u ljudskoj prirodi”.

Od ostalih zanimljivosti, možemo istaknuti i da Australija ima najdužu ogradu na svijetu (kao zaštitu od divljih pasa), dugu oko 5600 kilometara. Nadalje, u Bugarskoj ljudi klimaju glavom gore dole kad se ne slažu s vama, a lijevo-desno kad se slažu. Sjeverna Koreja je pak jedina država na svijetu koja im vlastitu vremensku zonu, bez ikakvog drugog razloga osim da bude posebna. Također, da bi došli do 7500 kilometara udaljene Norveške mogu, ako žele, prijeći kroz samo jednu državu – Rusiju.

Za ostale zanimljivosti toplo preporučujemo do pogledate video.

Related posts