Savjeti policije pred odlazak na godišnji odmor

Centar javne bezbjednosti Banja Luka apeluje na građane da u sezoni godišnjih odmora preduzmu odgovarajuće mjere kako bi umanjili rizik od situacija u kojima bi kriminogena lica, koristeći nepažnju i odsustvo, otuđila ili ugorozila njihovu imovinu, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka savjetuje da ukoliko znate da su vam komšije odsutne, a u njihovom stanu čujete iznenadnu buku, pozovite policiju na besplatan broj telefona „122“ jer ćete time pomoći policijskim službenicima da odmah izađu na lice mjesta i eventualno zateknu izvršioca na djelu. Ne morate se predstavljati, poziv može da bude anoniman.

– Također, savjetujemo građane, da u vrijeme godišnjih odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu ili kući, preduzmete određene mjere i budete obazrivi. Ako izlazite na kratko iz stana, uvjek zaključavajte ulazna vrata svojih domova, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer kriminogena lica vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, i druge pogodne predmete. Preporučuje se takođe da ne spuštate roletne na prozorima do kraja, jer potencijalni izvršioci i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

Ne ostavljajte ključeve ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično jer kriminalci znaju za skrivanje ključa na tim mjestima. Također ne ostavljajte ključeve u vozilima, bez obzira koliko kratko napuštate vozilo.

Ukoliko putujete na godišnji odmor, obavijestite o tome komšije, oni će obratiti više pažnje na vaš stan ili kuću, a zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje.

Spriječavanje kriminala je odgovornost svih i zato uočavajte kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana, kuće i parkirališta i u slučaju da vam je nešto sumnjivo, odmah obavjestite policiju, kako bi pravovremeno spriječili izvršenje krivičnog djela ili zatekli izvršioca na licu mjesta.

Related posts