Sastanak Novalića i Rošića: Značajni projekti u USK počinju naredne godine

Agrokomerc, brza cesta Bihać-Ključ, Kombiteks, OŠ Cazin 1, samo su neki od projekata o kojima su na jučerašnjem radnom sastanku razgovarali premijer USK Husein Rošić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Konkretni potezi kao i planirana sredstva već će u narednoj godini dovesti do realizacije značajnih infrastrukturnih projekata.

Radni susret dvojice premijera doveo je do dogovora da će se do kraja ove sedmice na računu Kantonalnog zavoda za zapošljavanje naći sredstva za 500 obespravljenih radnika koji su nekad radili u 8 velikih poduzeća.

Ono što je posebno važno lokalnim zajednicama su 2 miliona maraka iz federalnog budžeta za različite infrastrukturne projekte. Ipak najbitnije što se očekuje su sredstva koja će u narednoj godini biti namijenjena za poljoprivrednu proizvodnju i korištenje jednog dijela Agrokomercovih kapaciteta.

Uz sredstva koje će osigurati TIKA, i Vlada FBiH sufinansiraće određeni iznos kako bi se pitanje OŠ Cazin 1 u potpunosti riješilo naredne godine.Od 30 miliona maraka za zapošljavanje u Federaciji ,9 će iskoristiti Kantonalna služba za podršku novim radnim mjestima. Ipak ono što Krajišnike najviše zanima je putna infrastruktura.

U federalnom budžetu planirana su i sredstva za aerodrom Bihać koji se smatra strateški najvažnijim novim projektom na području USK. Kantonalna Vlada spremna je, ukoliko Grad Bihać ne bude mogao sam, osnovati poduzeće i voditi ovaj projket za koji je iz kreditinih sredstava obezbijeđeno 25 miliona maraka.

/rtvusk.ba

Related posts