Sastanak nezavisnih načelnika u Sarajevu: Nema govora o osnivanju nove stranke

Načelnici Starog Grada, Bužima, Kalesije, Visokog i Bosanskog Petrovca, te gradonačelnici Zenice i Goražda, razgovarali su danas o udruživanju i saradnji, ali su oštro negirali spekulacije o osnivanju nove stranke.

Nezavisni kandidati koji su pobijedili na proteklim lokalnim izborima u BiH sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o budućoj saradnji. Sastanku su prisustvovali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnica Visokog Amra Babić, načelnik Bužima Zikrija Duraković, načelnik Bosanskog Petrovca Zlatko Hujić, načelnik Kalesije Sead Džafić, te gradonačelnici Goražda i Zenice Muhamed Ramović i Fuad Kasumović. Nezavisni načelnici i gradonačelnici su istakli da će im problemi lokalne samouprave biti prioritet, te da im za rješavanje istih nisu potrebne političke stranke.

“Nema govora o osnivanju nove stranke niti o pridruživanju nekom novom bloku. Imam obavezu prema 60 posto birača na području Visokog i bilo bi krajnje neozbiljno da se bavim visokom politikom, a ne njihovim problemima. Nemam ni želju ni ambiciju da budem član neke političke stranke kojom će neko dirigirati, komandovati i tražiti ustupke”, kazala je Amra Babić.

Prema riječima Babić i Kasumović, cilj sastanka je udruživanje nezavisnih načelnika i gradonačelnika kako bi svoj posao radili efikasnije i bolje, ali ne kroz novu političku opciju.

“Politika je sve u životu i sve opcije su otvorene, bude li opstrukcija sa viših nivoa bit će opstrukcija i s naše strane. Šta ćemo u političkim smislu uraditi rano je govoriti, ali bitno je da su građani na izborima poručili da im je dosta partija jer su sve varale”, zaključio je Kasumović.

Načelnici i gradonačelnici su zaključili da svi oni koji su na pozicijama moraju raditi u interesu građana, bez obzira da li pripadaju ili ne pripadaju nekoj političkoj opciji. Babić je također kazala da Zakon o raspodjeli javnih prihoda i Zakon o lokalnoj samoupravi izazivaju probleme u općinama, zbog čega je nužno predložiti njihove izmjene.

klix.ba

Related posts