Sarajke pokušavaju spasiti bosanski vez od zaborava

Žene svih starosnih dobi iz Sarajeva, njih 25, odlučilo je prisustvovati kursu ručnog rada “Spasimo tradiciju od zaborava”, kako bi oživjele izradu tradicionalnog ručnog rada koji se nekada prenosio s koljena na koljeno, javlja Anadolija.

Krajem januara počeo je kurs u organizaciji Instituta Yunus Emre u Sarajevu i Medžlisa islamske zajednice (MIZ) Sarajevo i trajat će do početka jula.

Projekt je pokrenut jer je u posljednje vrijeme sve manje žena koje se bave izradom ručnog rada, a sve manje je i zainteresovanosti i sposobnosti da se to znanje prenese.

Nastoje, kako su istakli organizatori, oživjeti umijeće izrade tradicionalnog ručnog rada (heklanje, vez, keranje, pletenje, šivenje) kao i modernih tehnika. Nakon što žene završe s kursom ručnog rada one stiču znanje izrade tradicionalnog ručnog rada, a time i sposobnost samostalne izrade i zarađivanja.

Adna Zulić, koordinatorica za ženski aktivizam i socijalna pitanja pri Medžlisu islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, pojasnila je da se Institut Yunus Emre obratio ovom medžlisu i dostavio ponudu da predlože neke projekte od kojih bi oni odabrali najadekvatniji za finansiranje.

“Predložili smo kurs ručnog rada pod nazivom ‘Spasimo tradiciju od zaborava’, jer se radi o poučavanju ručnom radu koji je tradicija u BiH. Ima tu i modernih tehnika, ali ovo je ono na što smo se prvenstveno fokusirali. Pored edukacije, cilj je i da se žene druže, upoznaju”, istakla je Zulić.

Žene, prema njenim riječima, uz druženje uče i tradicionalni bosanski vez, a nakon toga slijedi i učenje zlatoveza i bijelog veza kojima najviše prijeti nestajanje.

“Cilj nam je da i to sačuvamo od zaborava. Keranje i heklanje se ipak održalo još uvijek. Bavit ćemo se i modernijim tehnikama kao što je pravljenje nakita. Kurs je počeo krajem januara i trajat će do početka jula”, kazala je Zulić.

Dodala je da su prema velikom odzivu shvatili koliko su žene zainteresovane za ovaj vid edukacije.

Direktor Instituta Yunus Emre u BiH Mehmet Akif Yaman je rekao kako ova institucija ima projekte vezane za kulturu i umjetnost.

“Pokušavamo da organizujemo svoje kurseve, ali svakako dajemo podršku i drugim institucijama koje organizuju ovakve aktivnosti, a koje se tiču očuvanja zajedničke kulture”, istakao je Yaman.

On je rekao da su podržali projekt Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

“Nadamo se da će žene koje dolaze ovdje iskoristiti ovo vrijeme, naučiti nešto novo, a možda poslije početi i zarađivati od ovog kursa”, poručio je Yaman.

Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo, je podsjetio da je projekt započet u saradnji sa Institutom Yunus Emre.

“Projekat je pokrenut prije mjesec dana s ciljem da okupimo žene Bošnjakinje koje žele da nauče šiti, a one koje znaju osnovne stvari da usavrše te tehnike”, kazao je Šljivo.

Prema njegovim riječima, žene koje završe kurs će biti sposobne da same šiju i kroje te da usavrše vez koji je kod nas zaboravljen.

“To su vještine koje su Bošnjakinje imale kod svojih kuća, dobijale kod svojih roditelja, nana”, dodao je Šljivo.

Učesnica Dalila Memiš iz Sarajeva kazala je za AA da je primijetila da u posljednje vrijeme nedostaju ručni radovi i da ih zaboravljamo.

“Sve više se trudimo da stignemo ono nešto moderno, međutim, i moda nam vraća ručni rad. Draže nam je uraditi nešto svojim rukama nego to kupiti. Željela sam da naučim nešto novo, a vez nikada do sada nisam radila”, istakla je Memiš.

Prema njenim riječima, na kurs je krenula baš iz tog razloga, da sama sebi ukrasi neki odjevni predmet i da to bude unikatno. O vezu ranije nije ništa znala.

“Sve nas mame naučimo da šijemo. Međutim, vez nisam znala. Svima bih preporučila da nauči jer je jednostavno”, pojasnila je Memiš. Uz vez, naglasila je, uvijek ide i neka priča, druže se.

Poručila je da na ovaj način pokušavaju oživiti tradicionalni vez koji izumire.

Related posts