Sarajevski student u Americi riješio deceniju star naučni problem

Sarajevski student Irfan Glogić dobitnik je predsjedničke stipendije, najprestižnije nagrade za istraživački rad koju dodjeljuje Državni univerzitet u Ohaju, gdje Glogić pohađa doktorski studij.

Matematički genij s Balkana, dobitnik Zlatne značke Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i stipendista Fondacije „Izvor nade“, u svom prvom istraživačkom radu u SAD riješio je problem star deset godina, koji će doprinijeti boljem razumijevanju nastanka crne rupe kao kosmičkog fenomena.

Svojim radom svrstao se među 20 najuspješnijih doktoranata univerziteta sa 94 doktorska programa.

– Riješio sam problem koji je bio otvoren deset godina, a ima direktan utjecaj na razumijevanje procesa formiranja crne rupe. To je bio svojevrstan proboj na tom polju, jer metoda koju sam razvio omogućava elegantan tretman problema koji su godinama stajali neriješeni. To je, također, stavilo mene i moju istraživačku grupu u poziciju pionira u ovoj oblasti i veoma sam uzbuđen zbog projekata i otkrića koja nam predstoje – kaže Glogić, inače rođeni Sjeničak.

Dodaje da ova nagrada predstavlja poticaj, ali mu je mnogo vredniji osjećaj koji je imao nakon što je riješio problem.

– Ne postoji priznanje koje će me više motivisati od osjećaja zadovoljstva nakon predavanja kojim sam uspio barem djelimično na studente prenijeti svoju fascinaciju i ljubav prema univerzalnom jeziku kojim priroda komunicira s nama – ističe Glogić.

Studentima u BiH poručuje da je veoma bitno steći znanje, ali ga što prije i praktično primijeniti.

– Prilike se ne čekaju i ne nude, već se traže i stvaraju – kaže Glogić.

avaz.ba

Related posts