Sanski Most: Neobični hobiji Šefika Vojnikovića

Penzionerske dane Šefik Vojniković iz Starog Majdana prekraćuje prikupljanjem starih predmeta i u proteklim godinama uspio je sakupiti respektabilnu zbirku u kojoj se nalazi veliki broj eksponata. Neke do njih izložio je u dvorištu porodične kuće i kaže kako mu je želja da na ovakav način očuva sjećanje kako je život na ovim prostorima izgledao u prošlosti. “Kada sam sve ovo započeo, ljudi su mi sami donosili stare predmete koje su čuvali ili ih namjeravali baciti jer im nisu trebali. Potom sam obilazio susjedna sela i od tamošnjih domaćina sakupljao starine.Sada je sve to izloženo na jednom mjestu”, kaže Vojniković.

Dodaje kako je sakupljene predmete brižljivo čistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost. U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su se u prošlosti koristile u obližnjim rudarskim oknima, nadaleko poznata grnčarija iz sela Demiševci, poljoprivredne alatke i mnogi drugi predmeti. Vojniković s ponosom pokazuje glomazni telefonski aparat i kaže da se radi o aparatu starom više od sedamdeset godina, a ono što je zanimljivo jeste da je ispravan i vlasnik ga upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji. Kaže kako se u posljednje vrijeme pročulo za njegovu zbirku i da ga posjećuju brojni radoznalci. “Pregledaju sve sa velikom pažnjom.Često mi kažu da tu ima predmeta kojih se ne bi postidio ni neki veliki muzej”, s ponosom kaže Vojniković.

Najveća ljubav ovog Majdanca je tehnika i cijeli život je proveo radeći s njom u nekolicini preduzeća. Dugo vremena radio je kao električar u nekadašnjoj Drvnoj industriji „Sana“, a više godina proveo je radeći u Austriji. U svom porodičnom domu, kako ističe, upotrebljava mnoštvo aparata, a posjeduje i vlastiti muzički studio. Otkako mu je prije devet godina preminula supruga, Vojniković živi sam. Kaže kako voli putovati, obišao je brojne zabačene kutke Bosne i Hercegovine interesirajući se za život ljudi. Trenutke kod kuće voli provoditi u druženju s prijateljem Ismetom Bešićem, a kada ih ponese lijepo raspoloženje ni pjesma tada ne izostane.- piše radiosana.

Related posts