Sanica kod Ključa je bh. biser, najbolja miješana salata čistih voda, pašnjaka i šuma

Kažu da sanički behar i ljetna cvjetanja nadmašuju maštu umjetnika. Sanica kod Ključa je bh. biser, najbolja miješana salata čistih voda, pašnjaka i šuma. Pravi raj na Zemlji. To se ne da riječima opisati, treba doći i vidjeti. Ujesen Sanica polagano utihne kada odu „brigade iz dijaspore“ i mještani čekaju snjegove s planinskog masiva Grmeča.

Biznis „kalifornijka“

Rijeka Sanica u blizini izvora nadošla od velikih padavina nerado nas pušta preko improviziranog betonskog mosta koji se ljulja pod naletom vodene mase. Stotinjak metara dalje na 30 dunuma uz rijeku je ribnjak sa osam malih i osam velikih bazena s kvalitetnim kalifornijskim pastrmkama..

Naselja

Na popisu 1961. godine bivša općina Sanica imala je 8.517 stanovnika (Srbi – 4.402, muslimani – 3.984, Hrvati – 101), raspoređenih u 13 naselja: Biljani Donji, Biljani Gornji, Budelj Gornji, Korjenovo, Međeđe Brdo, Mijačica, Pištanica, Prisjeka Donja, Prisjeka Gornja, Sanica, Sanica Donja, Sanica Gornja i Zavolje.

Porodice

Sanica je najvjerovatnije dobila ime po begovskom rodu Saničića koji su u ovo mjesto došli iz Anadolije (Turska) na početku otomanskog osvajanja Bosne. Saničići su se razgranali na više porodica: Alibegoviće, Bećirbegoviće, Alagiće, Šećerkadiće, Karabegoviće, Alibegoviće i Memiševiće, piše u knjizi „Sanička župa“.

Sanička prezimena su i Šadići, Karadžići, Harambašići, Huskići, Selimanovići, Hrnjići, Šulići. U Donjoj Sanici kao najstariji rod anadolskog porijekla bio je rod Kožanića. Prvo su se zvali Esmere, potom Mehodžići, pa Kožanići. Prema predanju, iz Anadolije je došlo sedmero braće i svi su bili hodže. Najpoznatije saničke pravoslavne porodice su Šešlije, Ćebedžići, Kovačevići, Dragojevići, Rađenovići.

Zločin

U saničkom naselju Biljani u ljeto 1992. godine počinjen je strahovit pokolj nad bošnjačkim civilima, gdje je ubijeno 288 ljudi, a oko 250 strijeljano u jednom danu.- piše inmedia.

Related posts