Salkić odgovorio Dodiku: Negiranjem bosanskog jezika opet vršite progon Bošnjaka, ali nećete uspjeti

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS oštro je reagovao na izjave Milorada Dodika predsjednika RS-a koji je ponovo negirao bosanski jezik i otkrio krajnje ciljeve dugogodišnje zabrane bosanskog jezika u obrazovnom procesu u RS, prenosi Patria.

Milorad Dodik je kazao da Bošnjaci u RS ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS kaže da govore jezikom bošnjačkog naroda, te da „onaj ko želi da uči drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani“. On je zaključio da se zakoni i Ustav RS moraju poštovati.

– Dodikova logika je anticivilizacijska. Kao predsjednik entiteta on opravdava diskriminaciju koju vlasti provode nad Bošnjacima i nalazi uporište u Ustavu u kojem piše da su službeni jezici u RS: jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda. Bošnjaci su se na zadnja dva popisa izjasnili da govore bosanski jezik i to je taj jezik bošnjačkog naroda. Međutim, njegova diskriminatorska logika i tako uspostavljen režim, žele spriječiti Bošnjake da govore bosanski, jer u Ustavu piše: jezik bošnjačkog naroda.

Ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, po takvoj Dodikovoj logici u RS ne postoji ni srpski jezik, već jezik srpskog naroda. Dodik time poručuje i onima koji žele govoriti srpski jezik, da trebaju otići na drugu stranu, tamo gdje se govori srpski jezik – dakle preko Drine. Jer ovdje je ustavna kategorija jezik srpskog naroda. Takav stav jednog zvaničnika je nečuven!

Dodikova izjava je zastrašujuća i zabrinjavajuća. Ona otkriva mračne ciljeve njegovoga režima da negiranjem i zabranama bosanskog jezika prisili Bošnjake da idu na „drugu stranu“, da se iseljavaju iz RS. Ovo je najozbiljniji udarac na Dejtonski mirovni sporazum. Dodik je poslao poruku svojim sljedbenicima da nastave provoditi diskriminaciju Bošnjaka, te da svi oni koji uče bosanski jezik nisu dobrodošli u bh. entitet RS. Ovim su iskazane ponovne namjere da se vrši progon Bošnjaka sa ovoga prostora. Međutim, Milorad Dodik mora znati da u tome ne može uspjeti. U tome nije uspio ni njegov prethodnik, ratni zločinac Radovan Karadžić. Bošnjaci su na svakoj stopi Bosne i Hercegovine na svojoj zemlji. Uvažavamo druge, ali ne damo ni milimetra svoje zemlje i niko nikada neće moći da nas protjeruje i zabranjuje da živimo u svojoj vjeri, govorimo svojim jezikom i imamo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu – izjavio je Salkić.

Related posts