Rusi plaćaju 20 miliona eura za kandidaturu Tomislava Nikolića

Tomislav Nikolić za kandidaturu na mjesto predsjednika Srbije ima podršku Moskve. Za njegovu predizbornu mašineriju Rusi su spremni da daju i 20 miliona eura.

Prema pisanju Blica, glavni Nikolićev čovjek u začetku izgradnje odnosa sa Rusima bio je njegov lični prijatelj, savjetnik u Predsjedništvu i bivši ministar vanjskih poslova Ivan Mrkić. On je blizak prijatelj ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova, jednog od najbližih dugogodišnjih saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina.

– Mrkić i Lavrov se znaju dugo, oko dvije decenije. Njihovo prijateljstvo datira još iz vremena kada nisu bili na visokim funkcijama kao što je to sada slučaj – kaže Blicov izvor iz diplomatskih krugova.

Nikolić nije ostao samo na ovoj relaciji, već je svoje odnose sa Moskvom potom nadograđivao.

Međutim, osim proruskih stavova, šta je to što je baš Nikolića kandidovalo kod Rusa da zaigraju na njega?

Kako za Blic kaže strani visokopozicionirani diplomata, ne može se samo prosto reći “riječ je samo o dobrim kontaktima” ili “Nikolić je skloniji Moskvi nego Berlinu i Washingtonu”.

– Sadašnji predsjednik Srbije nikada nije iznevjerio nijedan dogovor. Također, on je uvijek na liniji onog što Moskva želi – kaže sagovornik Blica.

Međutim, Moskvi i odgovara da u Srbiji bude na vlasti političar koji nema dobre konekcije na Zapadu.

– Time se Srbija drži u jednoj poziciji i služi Rusiji kao poligon i talac u spoljnoj politici – kaže diplomata.

Narušavanje odnosa na relaciji Moskva – Vlada Srbije počelo je oktobra 2014. Dok većina političara sredinu oktobra pamti po dolasku Vladimira Putina u Beograd i vojnoj paradi, u Moskvi je, međutim, drugačije. Za tamošnju administraciju je jedino bitno da tada nije potpisan obećani sporazum po kojem ruski humanitarci i osoblje centra u Nišu imaju status koji imaju i NATO vojnici u državama članicama saveza. Sporazum je na nagovor jedne značajne zapadne države povučen noć pred Putinov dolazak.

Nikolić je isprva i zbog stava Moskve žestoko želio da se kandiduje. Potom je prije oko dvije sedmice potpuno odustao i bio stava da diže ruke od svega osim da obezbijedi za sina poziciju. Međutim, uz dodatnu sugestiju Rusa, vraća se u igru i postavlja visoke zahtjeve.

– Ja i dalje čekam dogovor s Vučićem. Prije toga neću donijeti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju riječ, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali građanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju, a ne vlast – rekao je Tomislav Nikolić.

Related posts