RS pisala UN-u: Nema plana secesije od BiH

U novom izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN naglašava se da Srpska ostaje u potpunosti opredijeljena za Dejtonski sporazum, te da nema plan secesije od BiH.

U izvještaju za period od novembra prošle do aprila ove godine navodi se da su intenzivirani napori političkih protivnika Republike Srpske i njene Vlade da se stvori osjećaj krize putem otvoreno pogrešnog prikazivanja političke situacije u BiH.

“Svrha ovih nastojanja je stvoriti lažne činjenice s ciljem zadobijanja podrške za vraćanje direktne međunarodne intervencije u unutrašnja pitanja BiH i uticaja na predstojeće izbore. Ovi postupci, ukoliko budu uspješni, podrili bi Ustav BiH i osnovna načela međunarodnog prava”, navodi se u prvom dijelu 19. izvještaja Vlade Srpske Savjetu bezbjednosti UN pod naslovom “Dejtonski sporazum mora biti sproveden dosljedno slovu”.

U tekstu se ističe da se ozbiljne prijetnje po Ustav, kojima se narušava dejtonska struktura, nastavljaju zbog odbijanja bošnjačkih političkih lidera i njihovih saveznika da poštuju vladavinu prava i obaveze iz Dejtonskog sporazuma.

“Suprotno navodima nekih kritičara Republike Srpske, Srpska nema plan secesije od BiH. Kritičari Republike Srpske često pogrešno predstavljaju izjave zvaničnika Srpske kojima osuđuju nezakonite promjene i pokušaje promjene dejtonske strukture, kao i nefunkcionalnu BiH kao rezultat takvih promjena”, naglašeno je u dokumentu.

U prvom dijelu izvještaja Savjetu bezbjednosti ističe se da Vlada Srpske nastavlja da podržava BiH u skladu sa ustavnim uređenjem i nastaviće da se zalaže, političkim i pravnim sredstvima, za puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma.

U tekstu se navodi da je politička struktura, postavljena Aneksom četiri Sporazuma u kojem je dat Ustav BiH, izložena napadima u protivpravnim nastojanjima da se ta struktura izmijeni na opasan način, te da dugoročna stabilnost BiH zavisi od promjene kursa radi vraćanja mudro koncipirane strukture.

“Prijetnje bošnjačkih političkih lidera nasiljem i vojnom agresijom kao odgovor na politička neslaganja podrivaju Dejtonski sporazum i moraju biti osuđene. Opasno je to što bošnjački lideri u BiH često prijete nasiljem, čak i ratom kao odgovorom na političke razlike”, upozorava se u tekstu.

Srpska je podsjetila da se bošnjački poslanici nisu odazvali pozivu na hitnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je sazvana na prijedlog grupe poslanika iz Republike Srpske povodom proizvodnje naoružanja u Federaciji BiH i ratnohuškačkih izjava bošnjačkih zvaničnika.

U izvještaju se navodi da je, nakon toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio, radi jačanja međusobnog povjerenja u BiH, formiranje zajedničke komisije Republike Srpske i FBiH, koja bi utvrdila činjenično stanje o proizvodnji oružja i municije u Federaciji, a koje je izvan kontrole zajedničkih institucija BiH.

“Uprkos provokativnim izjavama bošnjačkih političkih lidera, Republika Srpska još jednom želi da naglasi svoju punu opredijeljenost za mir i istakne izjave svojih političkih lidera u kojima odbijaju nasilje kao način rješavanja političkih neslaganja”, naglašava se u izvještaju.

U tekstu se objašnjava da, uprkos jasnim i dosljednim izjavama lidera Republike Srpske u kojima pozivaju na mirno rješavanje neslaganja, bošnjački politički lideri i njihovi pomagači lažno optužuju Srpsku da se zalaže za suprotno.

“Nadaju se da će tako isprovocirati intervenciju i kaznene mjere SAD i EU protiv Republike Srpske i njenih izabranih lidera s ciljem daljeg slabljenja decentralizovane strukture uspostavljene Dejtonskim sporazumom”, ističe se u izvještaju.

(Vijesti.ba / SRNA)

Related posts