Rošić: Bilo je zapošljavanja na teret budžeta USK, a ukupnu cifru ćemo prezentirati javnosti

Federalni revizori dali su negativno mišljenje o budžetu Unsko-sanskog kantona (USK) za 2015.godinu.

Na skoro 40 stranica izvještaja koji je objavljen početkom jula detaljno su prezentirani stanje imovine, rezultati poslovanja i novčani tokovi, financijske informacije i transakcije.

Revizori su, između ostalog, utvrdili da je budžet planiran je bez realnog uravnoteženja, uključujući i planirani negativni tekući bilans, iskazan je tekući deficit od 4,900.000 maraka, te akumulirani od blizu 70 miliona, financijski rezultat za 2015-tu nije tačno prikazan, namjenska sredstava nisu vraćena u rokovima.

I pored debelog minusa prikazanog po različitim osnovama u budžetu USK, u Vladi su potvrdili da je bilo novih zapošljavanja na teret budžeta odnosno u kantonalnim institucijama. I ta će se informacija prezentirati javnosti, kaže premijer Rošić.

„Pripremit ćemo informaciju koliko je ukupno ljudi zaposleno. Postoji odluka Skupštine o zabrani zapošljavanja. I dalje se to dešavalo, tako da nam je rashodovna strana povećavala, a mogle su se u suprotnom prihodovna i rashodovna strana izjednačiti“, dodaje.

Prilikom izrade mjera za sanaciju budžeta, očekuje se da će Vlada USK uvažiti brojne preporuke revizora koje su iznesene u izvještaju, a tiču se otklanjanja propusta i nepravilnosti uočenih u kantonanom budžetu.

Izvor: rtvusk

Related posts