Roditeljska kuća za lakšu borbu sa rakom

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježen je jučer diljem svijeta.
Samo u FBiH godišnje od raka oboli 50 do 60 djece, a procenat izlječenja je 75-80 posto. Liječenje je dugotrajno, zahtijeva mnogo strpljenja, snage, volje, ljubavi najbližih… A, da bi uz svoju djecu tokom liječenja bili roditelji, koji su itekako bitni u fazi liječenja, oporavka i izlječenja, bori se Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH.

Boravak besplatan

– Udruženje su u aprilu 2003. osnovali roditelji čija djeca su se tada liječila na Hematoonkološkom odjeljenju. Pored brojnih aktivnosti koje smo do sada realizovali, posebno smo ponosni na Roditeljsku kuću, koja je za roditelje iz cijele BiH vrata otvorila 26. aprila 2016. godine, priča Jasna Vatreš, sekretarka Udruženja i napominje kako je roditeljska kuća izgrađena po uzoru na zemlje regiona i zapadne Evrope, ali prije svega zbog potrebe da se roditeljima koji dolaze iz svih krajeva BiH, a čija se djeca liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu, omogući kontinuiran boravak uz svoje bolesne mališane.

Od dana otvaranja u Roditeljskoj kući je utočište pronašlo 50 porodica iz cijele FBiH (Tuzla, Srebrenik, Bužim, Tešanj, Cazin, Bihać, Velika Kladuša, Neum, Goražde, Zenica, Kakanj, Sapna…). Zemljište za izgradnju kuće osigurao je UKCS, a izgrađena kuća je površine 666 kvadratnih metara. Ima suteren, prizemlje i tri sprata, 10 apartmana, multifunkcionalnu prostoriju s igraonom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, multifunkcionalnu salu, te prostorije za Udruženje.
– Trenutno je u Roditeljskoj kući smješteno osam porodica koje nastoje organizovati svoj život koliko je moguće sličnom životu kao i kod svojih kuća. Udruženje im pruža podršku u tome kroz psiho-socijalnu pomoć. Boravak u Roditeljskoj kući nije uslovljen datumom i dužinom boravka, nego trajanjem liječenja kod djece. U prosjeku u početku se ostaje oko tri mjeseca. Jedini uslov za ostvarivanje prava boravka u kući je da se dijete liječi na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero, a dolaze iz drugih kantona FBiH, objašnjava Vatreš i naglašava da je boravak u kući za porodice besplatan.
S obzirom na to da finansiranje Roditeljske kuće nije sistemski riješeno, u Udruženju i danas poduzimaju brojne aktivnosti kako bi obezbijedili novac. Za održavanje troškova kuće je na godišnjem nivou potrebno 150.000 KM.

Sistemsko rješenje

– Udruženju do sada najveću podršku i pomoć su pružali obični građani, društveno odgovorne kompanije, Vlada KS-a, Općina Centar, Islamska zajednica u BiH. Finansiranje još nije sistemski riješeno već se nastavlja kroz donacije i projekte. Roditeljska kuća je u potpunosti opremljena svim neophodnim stvarima, ali Udruženje roditeljima i djeci za vrijeme boravka u roditeljskoj kući nastoji obezbijediti što više sredstava za higijenu, osnovnih namirnica. Tako da nam svi građani i kompanije mogu pomoći i donacijom u vidu tih proizvoda, zaključila je sekretarka Vatreš.

U subotu u SCC-u akcija “Tvoja kosa – moja kosa” i darivanje kose za izradu perika za djecu
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH će Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježiti u subotu i nedjelju. U subotu pod sloganom “Zajedno za djecu oboljelu od raka” Udruženje će u Sarajevo City Centru od 11 do 14 sati organizirati akciju šišanja u znak podrške djeci koja se liječe od raka pod nazivom “Tvoja kosa – moja kosa” i darivanje kose za izradu perika za djecu. U nedjelju je planirana svečana akademija Udruženja “Srce za djecu” uz program sa izliječenom djecom u hotelu Grand u 12 sati.- piše oslobodjenje.

Related posts