Robot “Sparki” obradovao učenike kladuške Prve osnovne škole

Prvoj osnovnoj školi Velika Kladuša danas je uručen robot Sparki, donacija grupe Kladuščana koji žive u dijaspori i djeluju putem facebook stranice Anonymousvkl.

Radi se edukacijskim tvz. STEM (science, technology, engineering, and mathematics) robotima, koje koriste brojni svjetski univerziteti i škole. Kontaktirali smo donatore koji su nam pojasnili razloge za ovakav čin: “Mi živimo u digitalnom svijetu koji bez kodiranja ne može postojati, a obrazovni sustav na nižim razinama ne pruža takva znanja. Napredni obrazovni sustavi već nekoliko godina uvrštavaju STEM robote u svoja osnovnoškolske ustanove, zašto to ne bi i mi na ovaj način.”

Ova grupa naših sugrađana već je obezbijedila još pet robota koji čekaju transport iz SAD-a za BiH, a osim Prvoj osnovnoj školi, biće donirani i Osnovnoj školi 25. Novembar te Osnovnoj školi Prvi mart Vrnograč, po dva u svaku školu. Ukoliko bude još donatora, uslijedit će donacije robota i ostalim školama s područja Velike Kladuše.

“Anonimusi” kažu da ih je na ovu akciju potakla isključivo briga za budućnost mladih. “Mi živimo u tvz. globalnom svijetu, dovoljan je bar jedan učenik s “klikom” i kao takav može osigurati budućnost svima. Zašto on ne bi bio baš iz Velike Kladuše? Robot kojeg doniramo nosi ime Sparki, što je u prijevodu iskra. Mi smo tu da pobudimo tu iskru kod mladih, to nam je osnovni cilj. Mi im ne želimo biti mentori, želimo im samo ukazati da mogu puno više nego što misle ako se pokrenu”, kažu iz ove grupe, koja djeluje i od ranije te je do sada inicirala akciju “farbajmo ograde, a ne oblake”, kojom su mladi pokazali da mogu uljepšati svoj grad. Akcijom “Robot”, pak, žele mladima dati alat da razviju svoja znanja. – piše kladusa.net

Pitali smo ih i zašto sve ovo rade anonimno, s obzirom da se na bave ničim lošim ili opasnim? Odgovorili su nam da za to postoji nekoliko razloga, a prvi i najvažniji je taj da ništa ne rade za sebe već a djecu i mlade Velike Kladuše. Njihov rad možete pratiti putem facebook grupe Anonymousvkl.

Related posts