“Rifat Zolić Gero Stens” je srce Bihaća

Iako Tužilaštvo vodi istragu u okviru koje je prekopan sportski teren u Bihaću, građani i dalje rado i masovno koriste ove terene za rekreaciju

Na vanjskom malonogometnom poligonu Sportsko-rekreativnog centra “Stens” u Bihaću otvoreno je klizalište, te građani Bihaća mogu ove snježne i hladne dana provoditi ugodno se zabavljajući tokom sezone klizanja svakim danom od 10 do 22 sata.

Cijena za sat klizanja sa iznajmljenim klizaljkama iznosi 3 konvertibilne marke. Inače, građani Bihaća i tokom drugih godišnjih doba aktivno se bave rekreacijom na “Stensu”, najčešće su to tenis i mali nogomet, no postoje i mnoge sekcije i klubovi borilačkih sportova koji koriste natkrivenu salu.

Davis cup u Bihaću u “Stensu”

Instalacije kojih nema

Međutim, nadaleko poznati sportski centar “Stens” rijetko se naziva njegovim punim imenom “Rifat Zolić Gero Stens”, što je u najmanju ruku nepravda prema ratnom heroju grada Bihaća i istaknutom sportisti po kojem centar nosi naziv.

– On je bio istaknuti džudista, a oni su pokrenuli prvobitno sportski centar kao mali klub i nazvali ga “Stens”, jer ovdje je bio stoni tenis, pa kasnije i tenis, a, naravno, i drugi dvoranski sportovi u tadašnjem Bihaću, ispričao nam je Ermin Lipović Lipa, današnji upravitelj.

Ermin Lipović, Rifat Zolić Gero, Besim Dizdarić

Rifat Zolić Gero poginuo je na samom početku rata, braneći svoj grad od agresorske ofanzive.

– Bio je to vrlo hrabar borac, sportista, sposoban, odmah na početku pokazao impresivne organizatorske vještine te je značio mnogo za četu Teritorijalne odbrane koja se tek formirala, ispričao nam je Besim Dizdarić, predsjednik Udruženja Patriotske lige u Bihaću.

Grad Bihać ga nikad ne bi trebao zaboraviti, a upravo iz tih razloga nazvali su centar po njemu.

Ali posljednjih nekoliko godina otkako je otvorena istraga o zloupotrebama, malverzacijama tokom same gradnje ovog centra u predmetu protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća Hamdije Lipovače, svi mediji odreda koriste skraćeni naziv “Stens”, dok puni naziv stoji još samo na kapiji preduzeća.

U petak je održano još jedno ročište zbog sumnji za malverzaciju oko izgradnje centra.

Radi se o periodu 2006/2009. godine, gdje se sumnjiče da su iskorištavali položaje i to prvooptuženi Hamdija Lipovača, načelnik Općine Bihać i zastupnik investitora, drugooptuženi kao direktor Agra d.o.o. kao izvođač radova i ostali zbog unošenja neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova na “Stensu”, na štetu Općine Bihać, a da bi sebi pribavili protupravnu korist.

Stens je jesenas bio prekopan po naredbi suda jer su trebali utvrditi debljinu podloge, instalacije i infrastrukturu koji su uvedeni u knjige, a u stvarnosti ne postoje.

– Mi smo to uspjeli sanirati vlastitim sredstvima, jer kako da naplatimo Tužilaštvu to što su bili prekopali teren, kazao nam je direktor Lipović.

Sudski epilog obećanja

Na pitanje da li su tokom svog rada osjetili nedostatke na samom terenu u smislu da je nešto lošeg kvaliteta ili nedostaje tokom same izgradnje, Lipović kaže da je bilo nekoliko sitnica.

– Kad god je jači vjetar, nama padnu mreže i zaštitne ograde koje mi ponovo podižemo, kazao nam je Lipović.

Inače, Sportsko-rekreativni centar “Rifat Zolić Gero Stens” ljetos je bio poligon za takmičenje Turske i BiH u okviru odigranog Davis cupa.

Uprava ističe da su morali teren prilagoditi gabaritima koje je od njih zahtijevala sportska federacija, te da su u konačnici zadovoljni što su mogli biti domaćini Davis cupu nadajući se da će to doprinijeti razvoju tenisa u Bihaću, ali i samog sportskog centra.

Teniski teren danas pod snijegom

On je u konačnici potreban Bihaću i malo koji projekat u gradu na Uni je funkcionalno iskorišten kao “Stens”.

Na kraju i sam bivši premijer i gradonačelnik Bihaća Hamdija Lipovača je na početku svog suđenja kazao da je sretan i zadovoljan što je “Stens” ipak sagrađen, te da se ne osjeća krivim što je kao mladi gradonačelnik mnogo obećavao građanima i nastojao da što više njih ispuni ne znajući kakve bi mogle biti posljedice svega toga, o čemu će epilog tek dati Kantonalni sud u ovoj godini. – piše oslobodjenje.

Related posts