Ribari iz Ključa ucrtali rijeku Sanu na svjetsku mapu ribolovnih destinacija

Grupa ribolovnih entuzijazista iz Ključa, predvođeni Samirom Čajićem Maksom i Adom Jeginovićem, napravili su revir Zmajevac na rijeci Sani za ribu mladicu radi zaštite ove popularne ribe. Mladica slovi za jako popularnu ribu pa je s pravom ponijela titulu kraljice riječne ribe.

Uređen ribolov

Sportsko ribolovno Društvo Ključ iz Ključa, čiji je predsjednik Čajić, donijelo je odluku da napravi revir za mladicu od mosta na ulazu u Ključ pa nizvodno tri kilometra do Zgonskog mlina.

Lov na mladicu je uređen i bez odobrenja ribočuvarske službe, na čijem je čelu Ismet Šehić, inače najstariji uposlenik ovog udruženja, danas revir Zmajevac raspolaže zavidnom količinom mladica koja privlači ribolovce sa svih strana svijeta. Dolaze turisti iz cijelog svijeta, Nijemci, Austrijanci, Šveđani, Norvežani…

U ribarskim krugovima mladica slovi za jednu od riba koje je najteže uloviti pa se još naziva i riba od hiljadu zabačaja. Ideja za njenu zaštitu potekla je od Ade Jeginovića, jednog od najboljih ribarskih vodiča u BiH, piše Avaz.

– Sve je krenulo prije šest godina. Došli smo na ideju da se napravi revir na jednom dijelu rijeke da bi se zaštitila mladica. Rijetka su mjesta gdje se sa uspjehom kraljica može loviti. Inače je veoma popularna i vrijedan je trofej – kaže Jeginović.

Pozitivna slika

Dodaje da su, zahvaljujući ovoj ideji, od rijeke Sane uspjeli napraviti izuzetno poželjnu ribolovnu destinaciju. Domaćinski odnos na koji stranci naiđu u svijet šalje pozitivnu sliku o Bosancima, pa zadovoljno ruke trljaju i ugostitelji, hotelijeri…

– Ljudi su oduševljeni rijekom, čistoćom. Ambijent je, kažu nam ribolovci koji dolaze, nevjerovatan. Osim mladice, love i druge ribe – pastrmku, lipljen, škobalj. Mislim da smo uradili pravu stvar i za sam grad, jer „fly fishing“ je izuzetno popularan sport u svijetu – dodaje Jeginović.

Related posts