Revolucionarno otkriće: Nova plomba pomaže zubu da se sam izliječi

Plomba napravljena od sintetičkog biomaterijala može stimulirati rast matičnih ćelija u zubnoj pulpi. U šupljinu zuba unose se isto kao i obične

Novi projekt stručnog tima sa prestižnog Harvarda i uglednog Univerziteta u Nottinghamu mogao bi trajno promijeniti popravak zuba, piše Coby McDonald za Popular science.

Širom svijeta zubari godišnje poprave stotine miliona karijesa, tako da izbuše pokvareni dio zuba i u njega umetnu plombu. No, 10 do 15 posto plombi ne postigne željeni efekt, kaže naučnik Adam Celiz sa Univerziteta u Nottinghamu, čija je specijalnost istraživanje terapeutskih biomaterijala.

Zbog toga svake godine kod miliona ljudi zubni korijeni oštete ili potpuno uklone zubnu pulpu, meko tkivo u unutrašnjosti zuba koje se sastoji od živaca, vezivnog tkiva i krvnih žila. Na taj način korijen zuba može oslabiti cijeli zub, što u konačnici zahtijeva njegovo vađenje.

U želji da riješe problem, Celiz i njegove kolege razvili su novi oblik plombe od sintetičkog biomaterijala, koji može stimulirati rast matičnih ćelija u zubnoj pulpi. Plombe se u šupljinu zuba unose isto kao i obične.

U laboratorijskim testiranjima plombe su stimulirale proliferaciju (umnožavanje) i diverzifikaciju matičnih ćelija u zubnu kost, koštano tkivo koje izgrađuje najveći dio zuba, a nalazi se ispod cakline.

Tragom tih rezultata, istraživači vjeruju kako bi te matične ćelije mogle popraviti štetu koja često nastane umetanjem plombi u pokvarene zube. Skraćeno, nove plombe pomogle bi zubu da se sam izliječi.

Celiz smatra da bi se u budućnosti sve plombe mogle praviti od regenerativnog materijala, čime bi se zubi “sami” liječili i tako smanjili postotak plombi koje ne postižu željeni učinak.

(Faktor.ba)

Related posts