Republika Srpska traži hapšenje pripadnika 5. korpusa za zločine počinjene u Krajini

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da Tužilaštvo BiH konačno procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u 13 zapadnokrajiških općina 1995. godine.

Povodom obilježavanja 21 godine od stradanja Srba u tim općinama, Čubrilović je istakao da su u septembru i oktobru 1995. godine tamo ubijena 1.634 vojnika i civila.

– A 120.000 Srba je protjerano iz svojih domova u Drvaru, Glamoču, Ključu, Sanskom Mostu, Grahovu i drugim gradovima Krajine – naveo je danas Čubrilović u pisanoj izjavi medijima.

On je rekao da, uprkos tome što su poznati nalogodavci i izvršioci ovih ratnih zločina, Tužilaštvo BiH 21 godinu nije podiglo nijednu optužnicu za zločine nad Srbima u tim gradovima.

– Samo ovaj primjer dovoljno govori zbog čega srpski narod nema povjerenja u pravosudne institucije BiH i dokazuje da je njihova pravda selektivna i politički jasno instruisana da optužnicama i suđenjima pokušaju kreirati istoriju u kojoj nema srpskih žrtava – smatra predsjednik Narodne skupštine.

On je napomenuo da je nevjerovatno da je, i nakon ekshumacije grobnica u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađeno 357 tijela, Tužilaštvo BiH ostalo nijemo za okončanje istrage koju navodno vodi godinama. – piše srna.

Related posts