Rekorder “bijelog hljeba”: Haris Silajdžić naplatio 58.044 KM

Nedavno su ukinute odredbe o korištenju privilegija, tzv. bijeloga hljeba, a za ovu odluku masovno su glasovali dužnosnici, pa čak i pojedini zastupnici stranaka koji su se prethodno debelo okoristili ovim beneficijama, a u međuvremenu kritizirali su druge stranke, piše Večernji list BiH.

Kada je u pitanju isplata “bijeloga kruha”, nije bilo ideoloških, nacionalnih, entitetskih niti bilo kakvih drugih zapreka da se dužnosnici ujedine.

Večerni list je u posjedu dokumenta o isplatama “bijeloga hljeba” otkako je uvedeno to pravo 2008. godine za izabrane dužnosnike na državnoj razini. Kada je tek donesena ova odredba, ove privilegije je mogao koristiti puno veći krug dužnosnika, a naknadnim izmjenama zakona to je pravo svedeno na članove Predsjedništva, ministre u Vijeću ministara i zamjenike te zastupnike u oba doma državnog Parlamenta. Za te je svrhe isplaćeno više od 3 miliona maraka u posljednjih sedam godina.

Apsolutni rekorder po dobivanju i korištenju “bijeloga hljeba” je nekadašnji član BiH Predsjedništva kojemu je u 2011. godini nakon mandata od 2006. do 2010. isplaćeno na ruke više od 58.000 maraka, odnosno mjesečni iznos viši od 4800 maraka. Silajdžić je tada bio i predsjednik Stranke za BiH. Još dvojica predsjednika stranaka aktivirali su ovu zakonsku mogućnost te određeni broj mjeseci dobivali puni iznos mjesečne plate. Martin Raguž nakon mandata u Parlamentu 2006. – 2010. godine, u sljedećoj godini je iz državnog proračuna uzeo 52.182 marke.

Samo dva mjeseca ovu beneficiju koristio je i nekadašnji član BiH Predsjedništva Željko Komšić, a u to vrijeme bio je i predsjednik DF-a. 
Ove privilegije nije se odrekao niti sadašnji ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović koji je nakon smjene u bivšem sazivu Vijeća ministara odmah aktivirao ovu beneficiju te u 2013. inkasirao više od 8.500 maraka, a u deset mjeseci 2014. za odmor dobio 46.874 marke.

Skandalozna je činjenica da je kriminalizirani Kemal Čaušević, nakon što je smijenjen s pozicije direktora Uprave za neizravno oporezivanje BiH, a u mandatu pokupovao više stanova, nekretnina…, ipak zatražio isplatu “bijelog hljeba” te je u 2011. i 2012. godini na ruke dobio 53.779 maraka.

Ovu privilegiju koristili su i iz SIP-a, Konkurencijskog vijeća, Instituta za mjeriteljstvo…

Related posts