Rekordan urod maline na imanju porodice Eškić

Berba malina na zemljišnim površinama porodice Eškić iz Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta, uveliko traje, a ove godine očekuju rekordan urod ove jagodičaste kulture.

Prema riječima Suada Eškića, u porodičnom biznisu sudjeluju njegova supruga, sin i snaha, a u skorom periodu planiraju uduplati proizvodnju te malinom zasaditi još trideset dunuma zemljišta.

Rad na plantaži, kažu Eškići, traje od jutra do mraka i svi članovi porodice u potpunosti su posvećeni ovom poslu, a ovih dana na poslovima berbe malina angažovano je dvadeset berača. Oko podizanja zasada maline treba puno rada i napora i najvažnije je na vrijeme uraditi kvalitetnu pripremu zemljišta i sadnica, kako bi biljke, u vrijeme zrenja, dale puni prinos.

Eškići već godinama sarađuju sa firmom „Vrganj promet“ iz Bužima, koja je vremenom izrasla u respektabilnog otkupljivača jagodičastih kultura koje se izvoze širom Evrope. U međuvremenu, porodica Eškić je značajna sredstva uložila u nabavku hladnjače čime je riješen najveći problem vezan za skladištenje maline. Eškići ističu kako je proizvodnja maline perspektivna djelatnost te su spremni da pomognu svima koji se odluče za ovaj vid proizvodnje.

Ovi radišni ljudi su spremni da doniraju po hiljadu sadnica maline za tri socijalno ugrožene porodice koje se žele baviti ovom proizvodnjom. Raspoloženi su im pomoći da obezbjede i ostale neophodne uslove za proizvodnju i kažu kako ih svi, koji su zainteresovani, mogu kontaktirati po ovom pitanju.

Related posts