Referendum u RS-u o danu tog entiteta koštat će tri miliona KM

Provođenje referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru kao danu tog bh. entiteta, a koji vlast najavljuju za 25. septembar, koštat će oko tri miliona KM.

-Procjene o tome koliko će se novca iz budžeta RS-a morati izdvojiti za te aktivnosti su napravljenje već pri samom predlaganju referenduma – podsjetio je danas predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Tvrdi da su pripreme za referendum u RS u “poodmakloj fazi“.

-Važno je da je ispoštovana sva zakonska procedura i da više nema nikakvih smetnji za njegovo održavanje – uvjerava Čubrilović.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ustvrdio da ne stoje upozorenja pojedinih stranih ambasada u BiH da su referendumske aktivnosti o ovom pitanju u RS-u suprotne Ustavu i Dejtonskom sporazumu.

Podsjeća i da je jučer Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a utvrdilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma, koja se odnosi na Dan RS-a – 9. januar, nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

-RS ne bježi ni od kakvih razgovora i pokušava upravo razgovorom da riješi ta pitanja. Kao legalisti, poštujemo sve odluke Ustavnog suda BiH i na njegove odluke ćemo koristiti samo pravna sredstva, kao što to koristimo i dosad – ustvrdio je Čubrilović nakon razgovora s predsjednikom Akademije nauka i umjetnosti RS-a Rajkom Kuzmanovićem, koji također tvrdi da oni koji kritikuju referendum u RS “rizikuju da budu proglašeni da su protiv pravne države i demokratije.

Kaže da je referendum u RS-u i “ustavan i zakonit i kao takav nije smetnja nikome”, prenosi Fena.

Priznaje da se može diskutovati o tome da li je trebalo održati referendum ili riješiti to pitanje na drugi način, ali tvrdi da je referendum legalan.

Ustavni sud BiH je još 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS-a, neustavne.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula ove godine donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Related posts