Za jufku: 1/2 kg brašna, jedno jaje, malo soli.
Za nadjev: 50 dkg mesa bez kosti, malo luka, so, biber, 1/2 l kiselog mlijeka, čehno bijelog luka, masnoća za začinjanje.
Od brašna, jajeta i malo soli s vodom se zakuha tijesto i rasuče deblja jufka (1-2 milimetra). Tijesto treba biti tvrdo.
Rasukana jufka se izreže na kvadratiće (oko 6 cm) ili na pravougaonike, ako će se savijati na hamajliju. Isjeca se meso i luk (crveni), posoli, pobiberi i izmiješa.
Ruke se nakvase vodom i od fila oblikuju juvalaci (kuglice) kao lješnjaci. Juvalak se postavi u jedan ugao kvadratića jufke te srola, a krajevi prstima slijepe “na pera”.
Klepe se “bacaju” u kipuću vodu i kuhaju 10-ak minuta.
Potom se voda polahko ocijedi ili se đevđir-kašikom povade klepe, zatim se slažu u duboku, pomašćenu tepsiju, začine provrelim mladim maslom (ili drugom masnoćom), te se ubace u pećnicu i zapeku.
U kiselo mlijeko se utuče čehno bijelog luka (može i bez luka), pa se klepe poliju i serviraju.
Umjesto kiselog mlijeka može se politi pavlakom (mileramom).
Preporuka je, ipak, da se klepe ne zapeku, već da se poliju kiselim mlijekom ili kajmakom, pomaste rastopljenim maslom i serviraju.
(A. Lakišić, “Bosanski kuhar”)