Reakcija na press konferenciju ministra obrazovanja USK mr. Adisa Muharemovića

Dana 02.11.2016. godine ministar obrazovanja mr. Adis Muharemović je na svojoj press konferenciji iznio niz neistina, pokušavajući opravdati svoje „instrukcije“ Upravnom odboru Univerziteta, kojim on pojedinim profesorima decidno zabranjuje da budu izabrani na bilo koju funkciju na Univerzitetu u Bihaću.

Ministar je Upravnom odboru dostavio 15 dokumenata sa jasnom instrukcijom i sa skeniranim spiskom profesora, a na press konferenciji je tvrdio da nema „crne liste“.

Dalje, moramo ukazati na odredbu člana 2. ministrovih Instrukcija, kojom određuje da prilikom provođenja procedura za izbor na rukovodne pozicije Univerziteta ne mogu biti izabrana lica koja su postupala protivno aktima Skupštine Kantona, njenih radnih tijela, Vlade Kantona i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Ministar ne kaže koja akta Skupštine i Vlade nisu poštovana od strane pojedinih profesora, niti kaže koji je organ utvrdio da su povrede učinjene.

Ministar kaže da će Upravni odbor i komisija za provođenje procedure biti u obavezi paziti da u razmatranje ne uzmu kandidata koji je učinio povredu, a ni sam ministar ne zna koju povredu su učinila lica kojim brani da budu izabrani.

Je li javno iznošenje stavova nepoštivanje akata organa vlasti? Da li je slobodno mišljenje kažnjivo? Je li zabranjeno i kažnjivo tražiti rješavanje sporova pred organima sudske vlasti ?

Ministar je sebi uzeo za pravo da sam procjenjuje koji je kandidat nepodoban.

Svi izbori i imenovanja koja nisu po „mjeri“ Ministra smatrat će ništavnim. Tako Ministar pise u svojim INSTRUKCIJAMA.

Nažalost, umjesto da u Ministru vidimo osobu koja štiti ideal slobodnog ljudskog bića koji uživa građanske i političke slobode, on svojom pozicijom ministra donosi upravne akte koji su u suprotnosti sa Ustavom BiH, Ustavom Federacije, ali i svim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.

Ovim putem još jednom postavljamo pitanja:

Da li će se Vlada USK-a ograditi od ovakvih političkih zloupotreba pozicije?

Da li će članovi Skupštine Kantona braniti Ustav BiH, Ustav Fedracije BiH, Ustav USK-a, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima ili će braniti antiustavno, antidemokratsko ponašanje i totalitarne stavove Ministra?

Grupa univerzitetskih profesora

Univerzitet u Bihaću

Related posts