Reakcija AKOP-a: Ko građanima BiH sprječava gledanje kanala Sport Klub?

Asocijacija kabel operatera i distributera mrežnih usluga u Bosni i Hercegovini (AKOP BiH), okuplja 39 kabel/IPTV operatera u BiH, i pruža TV usluge za više od polovine stanovništva BiH. Upravni odbor AKOP-a BiH, ovim putem, želi javnosti BiH ukazati na neprimjeren prilog televizije N1 pod naslovom “Ko želi građane BiH ostaviti bez Sport Kluba?”, objavljen 07.12.2016. godine.

Televizija N1 u predmetnom prilogu, pristrasno i tendenciozno napada i vrši pritisak na Konkurencijsko vijeće BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije BiH, iznoseći niz neistinitih i neprimjerenih navoda, navodi se u saopćenju.

“United Media, vlasnik prava na reemitiranje kanala Sport Klub za ex Jugoslaviju, glavni je i jedini krivac, zašto gotovo 2 miliona građana u BiH nema mogućnost gledanja kanala Sport Kluba. United Media, u cilju ‘zaštite’ interesa svojih kompanija u Telemach grupaciji, sprječava da drugi kabel/IPTV operateri svojim korisnicima omoguće gledanje kanala Sport Klub”, stoji u saopćenju.

Prema AKOP-u, sprječavanja se ogledaju u dugogodišnjem ignoriranju i nepoštivanju odluka Konkurencijskog vijeća BiH i pravosnažnih presuda Suda BiH, te davanja neprihvatljivih ponuda svojim konkurentima na tržištu.

“Ukazujemo na finasijski aspekt neprihvatljivih ponuda: svi operateri
kabel/IPTV koji nisu članovi ‘Telemach grupacije’, morali bi svojim krajnjim korisnicima (svakom korisniku) povećati mjesečnu pretplatu za cca od 5 KM do cca7 KM, što je za tržište BiH i kupovnu moć krajnjih korisnika neprihvatljivo. Jednako tako je neprihvatljivo što uslovljavaju da svaki korisnik kabel/IPTV televizije mora platiti Sport Klub – želio ili ne želio ga gledati”,m kažu iz AKOP-a.

United Media je vlasnik i N1 televizije, putem koje na neprimjeren način vrši pritisak na nadležne institucije BiH, i pokušava zadržati monopolski položaj “Telemach grupacije”, na način da krajnji korisnik mora postati pretplatnik te grupacije da bi mogao gledati kanale Sport Klub.

“Dugi niz godina, AKOP BiH pokušava ukazati na neprihvatljivo tržišno ponašanje United Media, te korisnicima svojih usluga omogućiti gledanje kanala Sport Klub. I ovim putem, pozivamo institucije BiH, prije svega Konkurencijsko vijeće i Regulatornu agenciju za komunikacije, da ne podlegnu neprimjerenim pritiscima United Media, te sukladno svojim nadležnostima i ovlastima omoguće svim zainteresiranim građanima BiH da mogu gledati sadržaje kanala Sport Klub. Vjerujemo da provedbom zakona i regulatornih propisa BiH, te koristeći se propisima i primjerima reguliranja tržišta Europske unije, nadležne institucije mogu i moraju spriječiti ovakav monopolistički i ucjenjivački nastup United Media i ‘Telemach grupacije'”, stoji na kraju saopćenja.

/klix.ba

Related posts