Razvoj održivog turizma Una

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizirala je danas u Bihaću osnivačku Skupštinu Klastera za razvoj održivog turizma UNA koji se realizira u okviru provođenja regionalnog projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude“. Rezultat je to trogodišnje suradnje između lokalne zajednice, pružatelja turističkih i sportskih udruženja.

Za predsjednicu Skupštine Klastera izabrana je Zrinka Delić, istaknuvši da je Klaster osmišljen kako bi pomogao lokalnim poduzećima i turističkim subjektima da iskoriste ekonomske mogućnosti koje donosi povećanje turizma u Nacionalnom parku Una, a osnovan je u okviru WWF-ova programa „Zaštićena područja za prirodu i ljude” – terenski projekt Una koji financira Švedska razvojna agencija Sida.

„Zbog nedostatka strateškog pristupa i tijela koje bi se ciljano bavilo pitanjem razvoja održivog turizma u kontekstu zaštićenog područja pokrenuta je inicijativa za osnivanjem ovog klastera u kojem vodeću ulogu imaju dionici razvoja turizma uz Nacionalni park Una. Fokus će biti na aktivnostima koje će pridonijeti izgradnji identiteta destinacije, boljoj promociji, podizanju kvalitete usluge i jačanju konkurentnosti sektora turizma“ – istakla je Delić.

Zahvaljujući prepoznavanju NP Una kao jedne od najatraktivnijih lokacija u Bosni i Hercegovini posljednjih godina, broj turista na području grada Bihaća i u samom NP Una se povećao do zavidne brojke od 50.000 posjetitelja. Turizam je tako zauzeo vodeće mjesto privrednih aktivnosti i pojavila se potreba za zajedničkim djelovanjem, intenzivnijom promocijom, podizanjem kvalitete i jedinstvenim identificiranjem lokalne turističke ponude.

U narednoj godini WWF će podržati klaster nizom treninga i radionica kako bi se povećala konkurentnost domaćih pružatelja turističkih usluga te proizvođača autohtonih rukotvorina i domaćih specijaliteta. Kroz dugogodišnju suradnju s klasterom, WWF će promovirati turizam na bihaćkom području i podići svijest o samom klasteru na nacionalnim i regionalnim turističkim manifestacijama i sajmovima. Također će provesti i program malih grantova za razvoj turističkog sektora i tako pružiti podrušku malim poduzećima te promovirati lokalni brand.

 

Related posts