Razotkrivena kriminalna grupa: Albanske migrante predstavljali kao Bosance

Policijski organi Grčke razotkrili su albansku kriminalnu grupu koja je djelovala na području Atine, a bavila se krijumčarenjem ljudi.

Uhapšene osobe naplaćivale su Albancima koji su željeli živjeti u Velikoj Britaniji i do 4.000 funti kako bi im obezbjedili lažne dokumente. Uz obećanje da će tako lakše doći do posla, članovi kriminalne grupe migrante su kroz lažne dokumente predstavljali kao Bosance, Grke i državljane Kipra.

Nakon što bi dobili lažne dokumente, migranti su se ukrcavali na avione za Manchester, Liverpool, Newcastle i Edinburgh.

Nacionalna agencija za kriminal Velike Britanije, koja je sarađivala sa grčkom policijom na ovom slučaju, saopštila je da se na godišnjoj razini evidentira na stotine sličnih pokušaja ulaska u Veliku Britaniju i to preko Španije, Italije i Švedske, korištenjem lažnih avionskih karata i pasoša.

U okviru ove akcije uhapšeno je sedam grčkih i 13 albanskih državljana koji su migrantima obećavali “sigurnu uslugu” i više pokušaja ulaska u Veliku Britaniju ukoliko je to potrebno.

Policija je u ovoj akciji otkrila i četiri laboratorije za krivotvorenje dokumenata. Također, zaplijenjeno je na stotine ličnih karti i pasoša, kao i 55.000 eura.

Related posts