Ratni zločinac “namirisao” zatvor: Štela odšetao iz zagrebačkog suda nekoliko minuta prije presude

Da se u četvrtak na hrvatskim sudovima održavao Dan otvorenih vrata doslovno je shvatio osuđeni ratni zločinac Vinko Martinović Štela, “odšetavši” sa zagrebačkoga Županijskog suda nekoliko minuta prije objave nepravosnažne presude kojom je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru.

Martinović je nazočio suđenju sve do njegova kraja oko 14 sati, kada je vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Rahela Valentić objavilo da je rasprava zaključena te da se vijeće povlači na vijećanje o presudi. Nakon 10-minutnoga vijećanja sutkinja je obavijestila i pravosudnu policiju da dođe na objavu presude jer je Martinoviću trebao biti određen istražni zatvor, no Martinović je nekoliko minuta ranije napustio sud.

Trenutačno je za njim u toku raspisivanje međunarodne potjernice zato što nema prijavljeno boravište niti prebivalište u Hrvatskoj, već živi u Mostaru. Međutim, da su ga policajci slučajno uhvatili dok napušta sud, ne bi ga smjeli zaustaviti jer za to nije postojala zakonska osnova. Naime, prema hrvatskim zakonima okrivljenik ne mora nazočiti samoj objavi presude, a budući da protiv njega nije određen istražni zatvor, ne može ga se lišiti slobode. Nadalje, da bi mu istražni zatvor bio određen, sud mu mora objaviti i rješenje o određivanju istražnoga zatvora, a to tek može kada mu objavi i presudu od pet ili više godina zatvora, piše Jutrnji list.

U trenutku kada je on napustio zgradu suda također ga više ne smije uhapsiti pravosudna policija, dok ga policija MUP-a može uhapsiti tek nakon što sud za njime raspiše potjernicu, a riječ je o postupku koji zapravo traje po nekoliko sati. U slučaju poput Martinovićevog, kada se radi o osobi koja nema adresu u BiH, stvari se dodatno kompliciraju jer policija ne može obaviti provjeru na njegovoj kućnoj adresi. Zaključno, ako se Martinović odlučio otići u BiH, prema zakonu ima sasvim dovoljno vremena da pređe granicu dok na snagu stupi neki akt koji bi ga u tome mogao spriječiti.

BiH Martinovića ne može izručiti jer ima tamošnje državljanstvo, a pravne posljedice presude donesene u četvrtak mogao bi osjetiti tek za koju godinu, i to uz uvjet da je potvrdi Vrhovni sud. Hrvatska tada može zatražiti od BiH da Martinović u toj zemlji odsluži kaznu.

(Faktor.ba)

Related posts