Ratni zločinac Abdić može biti kandidat za načelnika!?

Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH, rekao je jučer za “Dnevni avaz” da još traje provjera svih kandidata koji su se prijavili za utrku na predstojećim lokalnim izborima 2. oktobra, a među njima i kandidature Fikreta Abdića, osuđenog ratnog zločinca, koji je predložen za načelnika općine Velika Kladuša.

Simić, Zarić…

Šantić nam je pojasnio da tek nakon što CIK završio svoj dio posla, zvanično je moguće reći ko ispunjava uvjete za kandidaturu, a ko ne.

– Ne želim prejudicirati bilo šta. Kada bude konačna odluka, onda ćemo se oglasiti, a to bi trebalo biti poznato najkasnije do 15. jula – rekao je Šantić.

57810a64-ad74-417e-896f-01b50a0a0a64-ahmet-santic-22
Šantić: Sve će se znati najkasnije do 15. jula

No, naš list nezvanično saznaje kako ne postoji nikakva prepreka da Abdić, iako je u sudovima u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine, bude kandidat za općinskog načelnika.

U prilog tome ide i činjenica da su također optuženi za ratne zločine u Bosanskom Šamcu i Zvorniku Blagoje Simić, Simo Zarić i Branko Grujić izabrani još 2012. godine kao vijećnici u Općinskom vijeću, a Zarić je nedugo potom postavljen i za pomoćnika šamačkog načelnika.

– Izborni zakon je jasan i on kaže da ona osoba koja je odslužila kaznu zatvora i nema neke druge sankcije, bez obzira na to zbog čega je bila osuđena, može biti kandidat – kaže za „Avaz“ izvor dobro upućen u izborni proces u BiH.

U Izbornom zakonu navodi se, naime, samo zabrana mogućnosti kandidiranja osobe ako je ona na izdržavanju kazne ili se nije povinovala naredbi da se pojavi pred nekim sudom zbog povreda humanitarnog prava.

No, s obzirom na to da je Abdić odslužio dvije trećine kazne, tačnije deset godina od ukupno 15, i nalazi se na slobodi, tako proizlazi da ne postoji prepreka za njegovu kandidaturu.

57810aa5-4b40-4398-b556-01f90a0a0a64-faksimil

Faksimil dijela Izbornog zakona BiH: Postoji samo zabrana mogućnosti kandidiranja osobe, ukoliko je ona na izdržavanju kazne ili se nije povinovala naredbi da se pojavi pred nekim sudom zbog povreda humanitarnog prava

Druga država

Nadalje, u Izbornom zakonu BiH piše i da “nijedna osoba koja je na izdržavanju kazne koju je izrekao sud druge države ili osoba koja se nije povinovala naredbi da se pojavi pred sudom druge države zbog ozbiljnih povreda humanitarnoga prava, ne može biti upisana u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu dužnost na teritoriji BiH”.

Članovi CIK-a vodit će se ovim odredbama Zakona, koji je, očito, na strani ratnih osuđenika koji su odslužili kazne poput Abdića.

Kapo: Nije normalno, ali je moguće

Ugledni sarajevski advokat Muhidin Kapo, kao pravni ekspert, pojasnio nam je da, prema njemu, “nije normalno da osuđeni ratni zločinci budu kandidati za načelnike općina”.

– Nije normalno, ali cijeneći zakonske odredbe, vidimo da je i to moguće. Naravno, za mene nije normalno da čovjek koji je nanio zlo i jad svom narodu ima sluha i pameti da se kandidira za takvu poziciju – kaže Kapo.

avaz.ba

Related posts