Rastrošni Netanyahu skupo koštao poreznike: Premijer i supruga spiskali 1,73 miliona dolara

Kratka posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i njegove supruge Sare New Yorku skupo je koštala izraelske poreske obveznike, otkriveno je danas nakon duge borbe da se detaljno objave troškovi, na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Samo stilizovanje Netanyahuove kose tokom te posjete prošle godine u jesen plaćeno je 1.600, a make-up 1.750 dolara, navodi izraelski list Haaretz. Posjeta je koštala ukupno 6,7 miliona šekela (1,73 miliona dolara), od toga je 625.000 šekela (oko 162.000 dolara) potrošeno za pet-šest dana u New Yorku, a za sam put je plaćeno 1,5 milion dolara.

Netanyahuov kabinet i Ministarstvo vanjskih poslova koje on kontroliše nastojali su nekoliko mjeseci da prikriju tu informaciju od advokata Šahara Ben Meira koji se žalio jerusalemskom okružnom sudu na osnovu Zakona o slobodi informacija.

Na kraju je dostavljen dokument sa detaljnim troškovima Netanyahuovog putovanja od 29. septembra do 4. oktobra prošle godine na godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN.

Posebno padaju u oči troškovi uklanjanja namještaja iz hotelskih soba, očito kako bi se udovoljilo potrebama gostiju. Za iznošenje namještaja je plaćeno 20.000 dolara i još oko 16.000 dolara je dato za skladištenje.

Tiražni izraelski list Yedioth Ahronoth koji je Netanyahu čitao tokom posjete stajao je 60,60 dolara, obroci bračnog para Netanyahu 1.860, a pranje veša dodatnih 210.

Specijalno čišćenje je koštalo 6.900 dolara, ali nije jasno o čemu se radi i s obzirom da je ta stavka brisana, pitanje je da li je to hotel na kraju naplatio.

Nekoliko stvari sa računa nije objelodanjeno iz sigurnosnih razloga kako bi se zaštitile osobe koje su putovale u Netanyahuovoj pratnji.

Na spisku troškova nema onih koji se odnose na Netanyahuovu suprugu Saru. Troškovi stilizovanja kose i make-upa odnose se samo na premijera. Isto tako je navedeno da je vino po cijeni od nešto više od 64 dolara kupljeno za premijera.

Advokat je naišao na prepreke i izvinjenja u nastojanju da dođe do podataka. Ove sedmice, sedam i po mjeseci nakon posjete, u tome je uspio a nakon što je podatke dobio, ocijenio je da tvrdnje o visokim troškovima života u Izraelu nisu tačne. “New York je mnogo skuplji, pet dana tamo staje 600.000 šekela”, rekao je.

(Faktor.ba)

Related posts