Radni pas iz Banjaluke: Belgijski ovčar Astor razumije naredbe na tri jezika

Belgijski ovčar Astor neobičan je pas koji osim što niže nagrade na međunarodnim izložbama pasa, naredbe razumije na srpskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Ovaj pas u vlasništvu je jednog banjalučkog preduzeća za fizičko i tehničko obezbjeđenje i zaštitu, a trenira ga Miroslav Mirković, trener za obuku pasa u toj kompaniji.

“Ovaj belgijski ovčar je nekad bio moj, a sad je kompanijin. U zadnje dvije godine osvojio je šest međunarodnih priznanja, od toga, šest državnih priznanja što se tiče izložbi, a tri puta je bio prvak rase. On je pas koji radi prvi i drugi stepen poslušnosti, radi odbranu i napad i u suštini radi je savršeno”, rekao je Miroslav Mirković za Anadolu Agency (AA).

– Najbolji radni pas –

Mirković je ponosan na psa koji je trening i obuku završio za četiri i po mjeseca.

“Kada je u pitanju rad sa belgijskim ovčarima, oni su u suštini najprihvatljiviji psi za obuku što se tiče radnih pasa”, rekao je Mirković.

U banjalučkom parku za pse ekipi AA pokazao je još dvojicu belgijskih ovčara, te kako izgleda jedan od Astorovih treninga.

“Što se tiče radnih pasa, ovo nije kućni ljubimac, on je nekada bio kućni ljubimac, ali bez obzira na to, radilo se s njim. Ovo je princip gdje se rade dva treninga u toku dana, jutarnji i poslijepodnevni i traju od 45 minuta do sat vremena, zavisi od programa. Treninzi se svaki dan usložnjavaju. Kreće se od jednostavnijih, ide se ka složenijim i samim tim praveći što složeniji scenario jedne situacije”, kazao je Mirković.

Prema njegovim riječima trenizi su bazirani na realnim situacijama kompanije pri čemu se psi koriste u skladu sa pravilnikom o radu i zakonom.

Na pitanje kakav je Astorov opis posla Mirković je odgovorio da je on pas napadač, patrolni pas.

“Glavna namjena je da vrši obezbjeđenje javnih skupova, sportskih manifestacija ili drugih skupova gdje prisustvuje veliki broj građana”, rekao je Mirković.

Obzirom da je to jedina privatna agencija u BiH koja koristi službene pse, Mirkovića su iznenadile pozitivne reakcije na terenu.

– Neki psi u “penziju” idu sa šest godina –

Astor je star tri i po godine i sada je prema riječima njegovog trenera u punoj snazi i kondiciji po pitanju fizičkog izgleda, spremnosti i obuke.

“Doveden je do stadijuma da samo treba održavati taj nivo”, kazao je on.

Vrijeme za penziju psa kao što je Astor zavisi od državnih propisa i pravila kompanije za koju su angažovani i uslova u kojima rade. Kao primjer Mirković je naveo američke pse koji se koriste na Bliskom istoku, koji trpe velike napore i promjene temperatura,pa se penzionišu, odnosno udomljavaju u šestoj godini.

Mirković je kao profesionalni policajac radio u MUP-u BiH, te u MUP-u RS, gdje je u elitnoj jedinici bio vođa tima vodiča službenih pasa. Prije pet godina, nakon što je prošao teške testove, dobio je priliku u američkoj firmi “American K-9 Detection Services”. U SAD je završio trening nakon kojeg je za ovu kompaniju radio u Avganistanu sa psom koji je imao dvije funkcije, otkrivanje eksploziva i patroliranje. Po isteku ugovora vratio se u BiH, a na svom novom radnom mjestu, zbog aktuelne svjetske situacije, planira da belgijske ovčare obučava kao pse za detekciju eksploziva.

– Pas je spreman i poginuti za čovjeka –

Zašto je Astora učio komande na tri jezika Mirković smatra svojom tajnom, ali je nagovijestio da ovaj pas gdje god da ode, može da radi.

“Čovjek prevashodno mora da ima ljubav, jer kada radi posao iz ljubavi taj posao mora da mu ide dobro. Od posla koji radi na silu nema ništa. Prevashodno volim da radim sa psima, pratim sve izložbe pasa, kinoloških saveza BiH, Hrvatske i Srbije”, ispričao je Mirković tajnu uspjeha u radu sa ovim životinjama.

Tokom razgovora sa ekipom AA Astor je pažljivo slušao svog trenera, a tokom treninga pokazao je čime je zaslužio Mirkovićev ponos.

“Pas je životinja koja zna da voli i ona ima jednog prijatelja. Kada te zavoli ona će poginuti za tebe, a ljudi su nešto drugo”, dodaje Mirković.

Related posts