Radna viza i dalje uslov: Radnici iz BiH ipak neće lako do posla u Njemačkoj

Zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj u narednoj godini neće biti jednostavno, kao što se u prvi mah mislilo, jer će i dalje jedan od glavnih uslova biti radna viza.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da su svi oni koji su mislili kako će bez viza moći do posla u jednoj od najrazvijenijih zemalja na svijetu, pogrešno informisani.

Naime, kako mediji već sedmicama pišu, od nove godine doći će do liberalizacije njemačkog tržišta, a što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika.

“Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet stranici Ministarstva rada Njemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema zvaničnim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou njemačkih radnika, uz obavezno posjedovanje radne vize”, rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

On je dodao da je aktuelnim zakonom koji je na snazi u Njemačkoj bilo definisano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmjenama zakona otvaranje njemačkog tržišta rada biće okrenuto ka svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.

Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i vještine za obavljanje određenog posla u BiH, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Njemačkoj.

“Za posao u Njemačkoj neophodna su njima potrebna i znanja i vještine, uz dobro poznavanje njemačkoj jezika. Važno je napomenuti da ova pravila važe za sve države van EU, a ne samo za zemlje bivše Jugoslavije”, rekao je Blagojević.

Njemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmjenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupiće na snagu 1. januara 2019. godine.

Najveća evropska ekonomija tim zakonom pokušava dovesti što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja zbog nedostatka kvalifikovanih radnika uz pojednostavljene procedure, ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.

Inače, njemačke stranke su se saglasle da će kompanijama biti dozvoljeno da zapošljavaju strane radnike svih profesija, bez obzira na zvaničnu listu sektora u kojima postoji nedostatak radne snage.

Strani diplomci i radnici koji su stručno osposobljeni dobiće mogućnost da dođu u Njemačku na šest mjeseci i traže posao ukoliko ispunjavaju određene uslove za radno mjesto i poznavanje njemačkog jezika.

Očekivanja domaćih privrednika su da će im to dodatno usložiti njihovu poziciju, a koja je ionako teška.

Related posts