Porezna uprava FBiH izvršila 490 nadzora, izdato 305 prekršajnih naloga

Porezna uprava Federacije BiH je 5. i 7. oktobra 2016. godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila ukupno 490 inspekcijskih nadzora.

Inspekcijskim nadzorom bili su obuhvaćeni većinom porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine.

Saopštenje Porezne uprave FBiH prenosimo u cjelosti:

“U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave FBiH otkrili su 91 neprijavljenog radnika i 34 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 79 objekata i izdato je 305 prekršajnih naloga, sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 804.100,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH je tokom 26 provedene jednodnevne akcije, na području Federacije BiH, izvršila 6.230 kontrola i otkrila 2.218 radnika sa neriješenim radno-pravnim statusom (rad na crno), te utvrdila da je 1.002 objekata radilo bez odobrenja za rad, 568 objekta bez fiskalnog uređaja, a da 1.962 subjekta nije izdavalo račune. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečatila je 1.541 poslovnih objekata i izdala 4.015 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 9.116.730 KM. Rezultate ovih aktivnosti po kantonalnim poreznim uredima i općinama možete vidjeti na WEB stranici Porezne uprave.

Pozivamo porezne obveznike da teško zarađeni novac ne troše na plaćanje kazni i kamata već da posluju legalno, a novac da koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima…Ne ostvarujte kratkoročne dobitke za veće dugoročne gubitke.

Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

Porezna uprava svoj uspjeh ne želi mjeriti time koliko ste platili kazni ili koliko je zapečaćeno objekata. Naš i vaš uspjeh će biti na zavidnom nivou kada vi sami budete prijavljivali i plaćali porezne obaveze, a Porezna uprava što manje primjenjivala sankcije. Cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik izvršava svoje porezne obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, odnosno da postupa u skladu sa poreznim i drugim propisima FBiH, da bude partner poreznim obveznicima, a ne da ih kažnjava.

Porezna uprava FBiH nastavit će aktivnosti na kontroli i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima”, navodi se u saopštenju.

Related posts