Prvi popis poljoprivrednih gazdinstava u BiH nakon 60 godina: Šta su prednosti, a šta mane

U Bosni i Hercegovini bi se u drugoj polovini oktobra trebao obaviti popis poljoprivrednih gazdinstava, prvi nakon, vjerovali ili ne, punih 60 godina.

– Da, taj je podatak nevjerovatan. Popis se trebao obaviti odmah nakon agresije na BiH, ali evo, čekali smo skoro tri decenije. Nažalost, popis se neće raditi na nivou BiH, već će to obaviti entitetski zavodi za statistiku. To nije dobro. Mi godinama tražimo formiranje državnog ministarstva za poljoprivredu, ali to iz entiteta Republika Srpska ne žele da čuju.

Zato ćemo imati drastične razlike u popisu i dvije entitetske strategije razvoja poljoprivrede umjesto jedne državne što je nelogično i štetno za ovu privrednu granu – kaže za Faktor Nedžad Bićo, predsjednik Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH.

U RS-u i na ovom polju glume državu, iako bi formiranje državnog organa koje bi se bavilo poljoprivredom donijelo svima mnogo konkretne finansijske koristi.

– Da imamo ministarstvo na nivou BiH, lakše i brže bismo dolazili do novca iz programa Evropske unije. Također, formiranje državne institucije i njenih pratećih službi značilo bi i manje malverzacija kada su u pitanju poticaji i ostale pogodnosti za nas poljoprivrednike. U FBiH je dolaskom Šemsudina Dedića na čelo resornog ministarstva dovedeno stanje u red, dok se u RS-u ne nazire kraj malverzacijama – ističe Bićo.

Uprkos tome, naš sagovornik ističe kako je i ovakav popis dobrodošao.

– Neophodno je da konačno znamo čime raspolažemo kako bismo izradili strategiju razvoja poljoprivrede. Ovako ne znamo u FBiH ni koliko kokoški imamo, a ne nešto drugo. Odranije imamo popis gazdinstava koja primaju poticaje, ali ne i na hiljade malih proizvođača. Zato će se ići bukvalno od vrata do vrata – naglašava on.

Izvor: Faktor.ba

Related posts