Prvi konkretan minus gradonačelniku Fazliću: Brzo kršenje obećanja, sporazuma i dogovora?

Šuhret Fazlić je novi gradonačelnik Bihaća, o tome svi već sve znaju i dobro su upoznati. Njega su Bišćani i Bišćanke odabrali da vodi Grad Bihać i upravlja sa svim dobrim i lošim pojavama u Bihaću. Kandidat kojem su građani najviše vjerovali, možda zato jer je prvi kandidat koji je dijelom bio neovisan i kao takvog su ga birali, kandidat koji neće biti pod uticajem političke stranke iz koje dolazi.

Portal USN.ba je jučer bio prvi portal koji je objavio njegov nevjerovatan potez, koji je odjeknuo širom Bosne i Hercegovine, i danas napominjemo da je to za današnje vrijeme potez ravan čudu velikom, kojeg su svi dočekali sa nevjericom. Naime, Gradsko vijeće je jučer na zahtjev samog gradonačelnika smanjilo platu gradonačelnika za 40%. Oni koji ga poznaju, kažu da su takvo nešto i očekivali od njega.

Međutim bolji poznavatelji propisa, odredbi iz zakona i čojstva Fazlića jučer su ostali u nevjerici. Tako da je Fazlić i one koji ga poznaju i one koji ga ne poznaju ostavio u nevjerici.

Naime, prilikom postavljanja pitanja vijećnika. vijećnica Amra Ćehajić (SDA) je pitala gradonačelnika zašto je zaposlio u svom Kabinetu predsjednika svoje stranke, kao savjetnika, iako je u kampanji i nakon nje na samim razgovorima i pregovorima sa koalicionim partnerima govorio kako neće biti novog zapošljavanja u javnoj upravi, niti savjetnika u njegovom Kabinetu.

Odgovor na ovo pitanje, pogledajte u video prilogu:

I oni koji ga poznaju morat će poslušati ovaj odgovor više puta, jer je frapantno koliko je (ne)namjernog (ne)poznavanja ili (ne)namjernog podcjenjivanja svih 30 vijećnika, javnosti i građana.

Naime, šokantno je da kao najbližeg saradnika zapošljavamo osobu čijeg se prezimena jedva sjećamo, no to nije ni bitno. Još veći šok za javnost je da se u isti koš stavlja javno preduzeće “Komrad” iz kojeg je “prebačen” prezimenovani i imenovani u Kabinet gradonačelnika. “Laički” kazano, “Komrad” je samofinansirajuća firma, koja ima odvojen budžet u odnosu na prezaduženi budžet Grada Bihaća, a kako doznaje portal USN.ba, čak i “Komradu” je Grad Bihać dužan preko milion konvertibilnih maraka.

Potpuno je pravo gradonačelnika da uposli savjetnika, po Zakonu o koji tretira takva upošljavanja i koji omogućava da se uposle savjetnici bez konkursne procedure, ali ti isti savjetnici nisu državni službenici kako navodi gradonačelnik, niti su bili državni službenici kao uposlenici u javnim preduzećima ili ustanovama.

I na kraju, čak i da nakon procedure konkursne, transparentne, bude neko uposlen na poziciju državnog službenika u Kabinetu, taj nikako ne smije biti predsjednik stranke, niti član rukovodnih organa stranke, što je zakonska odredba.

Ovu kritiku trebaju shvatiti i partneri koaliciji i oni koji ne poznaju potpuno materiju, ali i oni koji poznaju ali i šute pod izgovorom “pozicija smo”. Dogovor kuću gradi, on se poštovati mora ako ju želite iskreno izgraditi.

Na kraju ćemo podsjetiti gradonačelnika na dvije ključne stvari u sporazumu sa partnerima i u cijeloj kampanji, koje su potencirane: transparentnost i zaustavljanje daljeg zaduživanja. Prva je prekršena po odredbama nekoliko zakona kako smo naveli, dok je zaduživanje nastavljeno na jučer održanoj sjednici s obzirom da je usvojeno kratkoročno zaduženje.

Tek je počelo, gradonačelnik mnogo tereta uzima na svoja leđa, period od 4 godine je veoma dug, sila Zemljine teže taj teret privlači i privlačit će, hoće li “gradonačelnikova leđa” moći da se odupru Zemljinoj teži ostaje nam da vidimo.

/usn.ba

Related posts