Protesti ispred Suda u Velikoj Kladuši: Sud vraća na posao radnika optužen za pljačku i drogu

Općinski sud u Velikoj Kladuši naplatio je sa računa privatne firme Airvent više od 40.000 KM na ime izmirivanja obaveza prema bivšem radniku ove firme Mirsadu Kekiću, otpušten 2011. godine, nakon što ga je tužilaštvo u Sloveniji optužilo za učestovanje u jednoj pljački u ovoj zemlji.

U drugom postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši Kekić traži da ga se vrati na posao, a iz uprave Airventa se boje da bi na koncu Sud i u ovom slučaju mogao presuditi u korist Kekića.

Nermin Alešević, direktor Airventa, austrijske firme za proizvodnju rashladnih uređaja, koja posluje u BiH, ispričao je za novinsku agenciju Patria da je Kekića otpustio 2011. godine, nakon što je slovensko tužilaštvo Kekića optužilo za pljačku, a Alešević morao svjedočiti u tom procesu, i to pred sudom u Sloveniji. Sjedočio je na poziv Interpola. Taj predmet se od 2013. godine nalazi također na Sudu u Velikoj Kladuši.

Kekića se tereti i za povezanost sa trgovinom drogom, kako i za proizvodnju droge. SIPA ga je prije nekoliko godina hapsila i zbog posjedovanje većih količina eksploziva.

Sve je to narušilo ugled moje kompanije, i mene kao direktora. Nisam želio da takav radnik više radi u mojoj firmi i ja sam ga otpustio. Mislim da bi na isti način postupio svaki menadžer – rekao je Alešević za Patriju.

Kekić je optužen da je krao mašine za zavarivanje u Sloveniji, a onda ih navodno prodavao u BiH. Zašto bi držao takvog čovjeka među mojim poštenim radnicima – rekao je Alešević.

Nakon što je dobio otkaz s posla, Kekić je tužio firmu Airvent. Zaražio je povrat na posao. I isplatu plaća za period koji nije radio. Sud u Velikoj Kladuši presudio je u korist Kekića u prvom procesu, a uskoro se očekuje presuda Suda i po drugom predmetu.

Avdokat Mirsada Kekića, Husein Mušić, rekao je ranije da protiv njegovog klijenta postoje optužnice, ali da ne postoji presuda, te da niko nije kriv dok se ne dokaže.

Direktor Airventa Nermin Alešević optužuje Općinski sud u Velikoj Kladuši da je korumpiran i da ne može dozvoliti da se Kekić vrati u njegovu firmu. U utorak je grupa radnika ove firme održala mirne proteste ispred Općinskog suda u Velikoj Kladuši.

Related posts