Prošle godine na bh. cestama smrtno stradalo 18 djece

Uz podršku Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u ponedjeljak, 17. oktobra 2016. godine započinje sa realizacijom kampanje “Siguran put do škole” u okviru koje će promovisati i globalnu kampanju “#Stay Bright” – “Budi vidljiv” koja je dio UN Globalne kampanje “#Save kids lives”.

Kampanja obuhvata niz aktivnosti namjenjenih populaciji školske djece uzrasta od šest do deset godina, među kojima se nalaze kratka predavanja sa prezentacijom i video spotovima o sigurnom kretanju u saobraćaju, podjela informativno-edukativnih bojanki i reflektirajućih narukvica te radionica ” Budi vidljiv” u okviru koje će djeca reflektirajućim trakama ukrašavati svoje ruksake.

Cilj kampanje je upoznati i educirati što veći broj učenika i mladih pravilnom ponašanju u saobraćaju, s posebnim akcentom na njihovu vidljivost.

“Svake tri minute na cestama širom svijeta smrtno strada jedno dijete. Svake godine na cestama širom Europe smrtno strada više od 800 djece uzrasta do 15 godina, dok ih oko 100.000 bude teško povrijeđeno. Tokom protekle godine u BiH smrtno je stradalo 18 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede”, navodi se u saopćenju BiHAMK-a.

Iz BiHAMK-a podsjećaju da su djeca, bilo da su biciklisti ili pješaci, jedna od najranjivijih skupina učesnika u saobraćaju.

Related posts