Projekat “Šetnja do iftara” u Zenici: Iftarenje u prirodi nakon planinarenja

Projekat pod nazivom Šetnja do iftara ideja je planinara i turističkog vodiča Afana Abazovića iz Zenice, a projekat je pokrenut prošle godine. Šetnja do iftara je projekat koji za cilj ima promociju boravka u prirodi, zajedno sa aspektom iftara u prirodi.

Na šetnji do iftara u četvrtak učestvovalo je 105 ljudi iz Zenice i Kaknja, a učešće u prvoj ovogodišnjoj šetnji uzeli su i članovi LOT Kuće Turskog bataljona iz Zenice.

Abazović je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) rekao kako projekat ima za cilj promociju planinarenja i osjećaja zajedništva u mjesecu ramazanu. Ukupno će biti održane četiri ture.

– Ovo je drugo izdanje projekta Šetnja do iftara, a projekat za cilj ima šetnju kroz zeničku okolinu uz ramazansku atmosferu. Šetnja do iftara je način da se kroz četiri etape oko grada Zenice iftari na četiri vidikovca iznad grada Zenice, a danas je to iznad naselja Hamida koje se nalazi na istočnim padinama grada – rekao je Abazović.

Dodao je kako je danas u turi učešće uzelo 105 učesnika, a tura je duga 6 kilometara i počela je iz naselja Klopče kroz naselje Hrustići, mjesta Kopilo i do Hamide i za turu je trebalo oko 2 sata, gdje su svi učesnici uz pogled na Zenicu iftarili, javlja Anadolija.

Ahmet Sackesen, profesor i uposlenik Instituta Yunus Emre, uzeo je učešće u današnjoj šetnji.

– Zajedno s turskim i bosanskim prijateljima učestvujemo u ovoj šetnji do iftara i ovo je drugi put. Ovo je lijepa prilika da se osjeti miris iftara i ramazana s panoramom Zenice, a s nama su tu i komandanti LOT Kuće turskog bataljona u Zenici – rekao je Sackesen.

– Definitivno, i naredne iftare ću dolaziti. Osjećaj je predivan i boravak u prirodi je neopisiv, a i iftar je prelijepa stvar na ovakvom mjestu – rekla je Ehlimana Mahmić iz Zenice.

Senad Jašarspahić iz Kaknja rekao je kako po drugi put učestvuje u ovakvoj šetnji.

– Već drugi put dolazimo u Zenicu za Afanom i ovo je odlična ideja. Ova tura je dosta posjećena, a sljedeća će sigurno biti i veća – rekao je Jašarspahić.

Nakon što su se kandilji na džamijama ispred učesnika ove šetnje upalili, jedan od učesnika proučio je ezan za akšam-namaz čime je označen kraj posta. Učesnici su zatim na ovom mjestu klanjali akšam-namaz i nakon toga zajedno jeli te se zaputili nazad ka Zenici.

Šetnju do iftara kao projekat podržao je Institut za sigurnost hrane u Zenici koji je svim učesnicima spremio male poklone, a učešće u turi bilo je besplatno.

Related posts