Privrednici iz Krajine od sljedeće godine na Sarajevo Busines Forumu

Zahvaljujući sastancima i dogovorima koji su produkt Sarajevo Business Foruma, značajne investicije i projekti postali su stvarnost u brojnim gradovima Srednje Bosne i, posebice, okoline Sarajeva. Međutim, investicije u mnogo manjem obimu stižu u druge dijelove države, Krajinu pogotovo, prije svega jer privrednici sa prostora Unsko-sanskog kantona nisu ni imali učešća na ovom forumu.

Kako bi se dosadašnja praksa izmijenila u pozitivnom smislu, ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Asmir Crnkić posjetio je Amera Bukvića, direktora BBI banke, s ciljem detektiranja razloga zbog kojih na ovako važnom događaju nema poduzetnika s područja USK.

“Unsko-sanski kanton je, kao i ostatak države, zahvaćen trendom iseljavanja mladih. Razlog tome je velika nezaposlenost i besperspektivnost. Taj negativni trend ne možemo ni zaustaviti niti ublažiti ako nemamo novih investicija koje generiraju nova radna mjesta. Kako bismo došli do novih investicija, pokušavamo intenzivirati saradnju sa Sarajevo Business Forumom, gdje bi i krajiški poduzetnici prezentirali svoje poslovne ideje, a sve u cilju pronalaska investitora i poslovnih partnera koji bi ulagali na području USK. Direktor Bukvić i ja razmijenili smo mišljenja i došli do određenih zaključaka čija bi provedba trebala rezultirati učešćem i naših poduzetnika na Forumu 2017. godine”, kazao je Crnkić.

On je dodao da želi ohrabriti krajiške poduzetnike da dođu u Sarajevo i učestvuju na narednom Sarajevo Business Forumu koji će se održati u maju 2017. godine, te da je siguran da ni njihove poslovne ideje neće ostati neprimijećene.

“Kroz Sarajevo Business Forum mnoge ideje su postale stvarnost i danas se već mjere benefiti iz vizure, kako privrednih društava, tako i šire društvene zajednice. Dobio sam i garanciju od direktora Bukvića da je cijeli tim organizatora na raspolaganju krajiškim poduzetnicima kako bi se kvalitetno pripremili za naredni SBF. Podsjećam da je na ovogodišnjem SBF-u u maju učestvovalo više od hiljadu učesnika, 350 medija, predstavljeno je 300 projekata te organizovano više od 250 poslovnih sastanaka. Logično je da konferencija takvog kapaciteta mora iznjedriti i značajne investicije”, istakao je Crnkić.

Direktor BBI banke koja je inače organizator Sarajevo Business Foruma izrazio je spremnost da se sa Vladom Unsko-sanskog kantona potpiše sporazum o saradnji, gdje bi, između ostalog, tim stručnjaka BBI banke pomogao u animiranju učesnika, organizaciji posjeta poslovnih subjekata iz USK i inozemstva i obrnuto, sačinjavanja prezentacija i materijala radi prezentacije učesnicima/potencijalnim investitorima, pripremi, savjetovanju u strukturiranju i operacionalizaciji pojedinačnih investicija od značaja za Vladu Kantona i privredu USK općenito, saopćeno je iz Vlade USK.

Related posts