Princeze iz Skucanog Vakufa kod Sanskog Mosta

Samra, Sajra i Nejla Babača, jedine su trojke u obrazovnim ustanovama na području Općine Sanski Most i trenutno pohađaju prvi razred mjesne škole u selu Skucani Vakuf.

Ove preslatke šestogodišnjakinje su po mnogo čemu zanimljive i osobene, te omiljene među školskim drugarima i ostalom djecom. Pomenuta škola, smještena na obroncima Grmeča, u selu udaljenom dvadesetak kilometara od gradskog područja, djeluje kao područna ustanova u sklopu Osnovne škole „Fajtovci“, pohađa je dvadesetak učenika, a nastava se odvija u kombinovanim odjeljenjima s učenicima različitih starosnih uzrasta.

Prema riječima učiteljice, Elme Handanagić, djevojčice su lijepo prihvatile školu, marljive su, vrijedne i dobro uče. Kako saznajemo, odrastaju u porodici sa dva starija brata i majkom, dok njihov otac već duže vrijeme boravi na privremenom radu u Hrvatskoj i svaki trenutak slobodnog vremena koristi da obiđe porodicu i rodno selo.

I dok Sajra i Samra liče jedna drugoj kao jaje jajetu, Nejla se fizičkim izgledom upadljivo razlikuje, a učiteljica kaže kako djevojčice krase i različiti karakteri. „Sajra je povučena i ne želi da se ističe u društvu, Samra se odlikuje marljivošću i upornošću, dok Nejlu krase liderske osobine, ona uvijek želi da je prva.“, kaže Handanagićeva. Dodaje kako se i pored izvjesnih različitosti, djevojčice odlično nadopunjuju i slažu međusobno, ali i sa drugim učenicima.

Samra, Sajra i Nejla kažu kako kod kuće pomažu majci u obavljanju svakodnevnih poslova, a najviše vole da sudjeluju u kuhanju i pripremi raznih kolača. Obzirom da do škole trebaju prepješačiti ne tako mali put, dovode ih majka i starija braća, a nekada dolaze same i kažu kako ih nije strah. Našim princezama iz Skucanog Vakufa želimo mnogo uspjeha i sreće u životu.

inmedia

Related posts