Prijem za ambasadoricu SAD-a u BiH, Maureen Cormack

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack boravila je u službenoj posjeti Unsko-sanskom kantonu. U Bihaću se sastala sa premijerom USK Huseinom Rošićem, sa kojim je razgovarala o situaciji na ovom području. Premijer Rošić informisao je ambasadoricu o aktivnostima na stabilizaciji sveukupne situacije i planovima koji imaju za cilj poboljšanje ekonomskog ambijenta.

Dopredsjedavajući Skupštine Mirvet Beganović i Mladen Lonić prezentirali su rad zakonodovne vlasti, ministri Mup-a Ervin Bibanović i prostornog uređenja i zaštite okoliša Burnić dopunili su izlaganja informacijama o stanju sigurnosti i projektima zastite okoliša.

“Ambasadorica nam je kazala da je prepoznala da je ovaj kanton stabilizirao političku i ekonomsku situaciju. Istakla nam je i da je uvidjela sigurnost u smislu ulaganja u naš kanton. Mi smo joj kazali da se želimo otvoriti prema svježem kapitalu i ulaganju u ovaj region, te spriječiti odlazak mladih ljudi. Culi smo da su americke firme spremne ulagati u nas kanton, da su prepoznali potencijal i prirodni i ljudski jer su ljudi obrazovani, sposobni i sa odlicnim poznavanjem engkeskog. To je ohrabrujuce saznanje i poticaj da radimo dalje na stvaranju ambijenta pogodnog za ulaganja, kazao je Husein Rošić, premijer USK.

Related posts