Prije pet godina Torabi je posjetio Sarajevo: Kako je lažni prorok prevario 100.000 ljudi

Prošlo je pet godina od jedne od najvećih prevara koje su pohodile Sarajevo.

Naime, te 2011. godine svoje “iscjeliteljske seanse” u prepunoj je Zetri, i to u nekoliko navrata, održao Mekki Torabi.

Tada je Torabi, od ulaznica koje su koštale 1 KM, zaradio više od 103 hiljade KM.

Osim u BiH, lažni prorok iz Maroka bio je veoma popularan i u Hrvatskoj gdje je, također, zgrnuo ogroman novac.

Islamska zajednica u BiH je protiv njega izdala fetvu, a tadašnje federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo od njega diplomu o obrazovanju i potvrdu o iscjeliteljskim moćima.

Međutim, o kakvoj se prevari radilo najbolje govori podatak da je Torabija na najvišem nivou dočekao i tadašnji premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović.

Mujezinović je tada lažnom proroku udijelio poklon i zahvalio što je “ljudima u BiH vratio osmijeh na lice”.

Danas se postavlja pitanje gdje je i šta radi Torabi.

Prema tvrdnjama pojedinih medija, on i dalje održava seanse u zemljama širom svijeta, ali u mnogo manjem obimu i što dalje od očiju medija.

Torabi i dalje tvrdi da “posjeduje iscijeliteljske moći”, te da je njegovo “liječenje i dalje jako učinkovito”.

A nije teško sjetiti se kako je Torabi liječio posjetioce u Zetri. Njih više od 100 hiljada!

Prvih dana njegova „iscjeliteljskog“ djelovanja u Sarajevu govorilo se o tome da je riječ o liječenju tzv. bioenergijom.

Od početka je, također, bilo primjetno da se tokom seanse, kada je riječ o tretmanu žena, Torabi ne pridržava islamskih propisa, iako se na njih pozivao.

Dnevno je tretirao po dvadesetak hiljada ljudi. Bilo je među bolesnicima i “opsjednutih vragom”, pa je Torabi izgonio šejtane iz njih na dramatičan način, uz plač, vrisak, stenjanje, jauke…

Svoje moći on pripisuje vezi s bićima sličnim kornjači, visokim između 60 i 80 centimetara koji borave na pet samo njemu poznatih planeta. On ih vidi, s njima komunicira, ta bića mu daju energiju i upute kako postupati.

Islamska zajednica u BiH tada je zaključila da njegove metode liječenja nemaju nikakve veze ni s islamom, ni s medicinskom naukom, niti sa zdravim razumom.

Ipak, i danas se na pojedinim internet forumoma vode polemike oko učinkovitosti Torabijevog liječenja.

Čitajući razmišljanja diskutanata može se zaključiti da su, kao i uvijek u takvim zbivanjima, jedni za, drugi protiv. Jedni bez zadrške vjeruju Torabiju i njegovim čudesnim metodama liječenje koje korespondiraju s drugim svijetom, drugi cinično pišu i govore da se radi o običnim varalicama koji tako zarađuju novac.

fokus.ba

Related posts