Prije 21 godinu / Historijsko rukovanje Dudakovića i Marekovića i spajanje ARBiH i HV

Prije 21 godinu službeno je deblokiran tadašnji Bihaćki okrug, a to su potvrdili Dudaković i Mareković na rijeci Korani.

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji RBiH.

Formiran je u i oko Bihaća, te je uspio zaštiti grad od prodora srpskih snaga. Bitke su se vodile i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

Peti korpus je na kraju porazio Abdićeve snage i 6. augusta1995. godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage, i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Tog 6. augusta 1995. godine, borci Petog Korpusa Armije RBiH oslobodili su, dakle, Veliku Kladušu i time je prestala da djeluje samoproglašena fantomska autonomna oblast “Zapadna Bosna”, pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića., piše Historija.ba.

Istog dana, komandant 5. korpusa Atif Dudaković i hrvatski general Marijan Mareković rukovali su se na mostu preko rijeke Korane, čime su se snage Armije RBiH spojile sa Hrvatskom vojskom, a tadašnji Bihaćki okrug je službeno deblokiran.

Related posts