Priča o “Udovicama” iz Hercegovine koje su ušle u historiju

Gdje se u Bosni i Hercegovini može pojesti najbolja janjetina u pravom domaćem ambijentu? Teško pitanje, jer konkurencija je prilična. Ali, mnogi gurmani, od Zageba do Sarajeva, bez premišljanja će odgovoriti: kod Udovica, u mjestu Sretnice.

Ni cijena od paprenih 40 KM po kilogramu za ljubitelje dobrog zalogaja nije problem, jer se uz janjetinu i druga domaća jela nudi i mirisna domaća pogača i salate od hercegovačkog povrća, piše Blic.

Priču o restoranu i vinariji „Udovice“, jednom od najuspješnijih porodičnih poduzeća u Hercegovini, utemeljile su, davne 1953. dvije mlade seoske udovice, jetrve Kata i Ruža Kordić.

U kasnim dvadesetim godinama, ostale su, usred pasivnog hercegovačkog pejsaža, u trošnoj kućici same sa šestoro male djece: Kata je imala tri kćeri, a Ruža tri sina. Mogle su kukati i bogoraditi, ili zavrnuti rukave i prihvatiti se posla.

Energične udovice su izabrale teži put. Odlučile su da rade ono što znaju: od povrća iz svoje bašte i mesa od stoke koju su same uzgojile, spremale su jednostavna, ali slasna domaća jela za radnike – težake i rijetke putnike. Uskoro se od Mostara do Čitluka pročula njihova kuhinja i odomaćio se izraz: „jest ćemo kod udovica.“ Bilo je to, dakle, desetljećima prije nego što je u našim krajevima počela promocija ženskog poduzetništva i 30 i kusur godine prije nego što se u Međugorju kod Čitluka prvi put ukazala Gospa, a Sretnice se našle na putu ka najpopularnijoj destinaciji vjerskog turizma u BiH.

Spremajući domaće delicije, udovice su odškolovale i izvele na put svoje šestoro djece, a jedan od njih, Ružin unuk Filip je nastavio obiteljsku tradiciju.

Jela po receptu njegovih baka, proslavila su restoran „Udovice“, koji i danas krase kredenci i tave iz Katinog i Ružinog doba. Uz lokalne mještane, ovdje često objeduju diplomati, biznismeni i bogati turisti iz Italije, Dalmacije, Zagreba, Banje Luke, Sarajeva…

– Nama su svi gosti dragi i dobrodošli, ne dijelimo ih po tome odakle su i koliko će potrošiti – kaže Filip Kordić. U Kordićima iz Sretnica danas, hvala bogu, nema udovica, osim u nazivu restorana.

– Ovdje su uvijek dobro kuhalo i slatko jelo, ali službeno, restoran smo otvorili neposredno nakon poslednjeg rata, u kome su se događale strašne stvari. Malo sam se pribojavao, kako će tko protumačiti naziv „Udovice“, ali eto naši gosti su shvatili da je to ime nikog ne vrijeđa, i da je znak poštovanja prema porodičnoj tradiciji i mojim dobrim bakama– kaže Filip Kordić.

Zanimljivo je da do devedestih restoran nije bio registriran, ali su vlasti, u znak poštovanja prema hrabrim i vrijednim ženama, gledale kroz prste „sivoj ekonomiji“ u režiji bake Kate i bake Ruže. A njihov portret i danas zauzima počasno mjesto u restoranu, koji posluje pod geslom „stari recepti u novom vremenu“.

Osim što je po mnogima najbolja, janjetina kod „Udovica“ je i najskuplja u BiH.

-Ne želimo da budemo jeftini. Hoćemo da našim gostima pružimo ono što zaslužuju – najbolju hranu, piće, ambijent, uslugu – kaže gazda restorana Filip Kordić.
Sretnice

Mjesto Sretnice na uzvisini na pola puta od Mostara ka Međugorju, dio je sela Kruševo. Nekad pustim krajem, danas prolaze tisuće turista, ali i prije turističkog buma, ono je bilo mjesto sretanja putnika. Mada se pouzdano ne zna porijeklo imena, Sretnice su vjerovatno i nazvane po tome, ali se i danas u šali kaže da se tako zove jer tu žive sretne žene, piše Blic.

– S obzirom da sam ovdje rođen i odrastao, nisam nikad obraćao previše pažnje na naziv mjesta. Tek kada sam prije nekoliko godina štampao reklamne upaljače za restoran, na kojima je pisalo Udovice – Sretnice, shvatio sam šta sam uradio. Bilo je mnogo pošalica na račun te marketinške poruke – kaže Filip Kordić.

/fokus.ba

Related posts